"In CODA wordt de geschiedenis van Apeldoorn bewaard", vertelt Davida de Hond, programmamaker bij CODA. "Maar het is ook een plek waar je je toekomst verkent."
"In CODA wordt de geschiedenis van Apeldoorn bewaard", vertelt Davida de Hond, programmamaker bij CODA. "Maar het is ook een plek waar je je toekomst verkent."

Stemmen op 21 maart bij CODA Junior is een feestje

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart stem je bij CODA dit keer niet aan de kant van het museum maar in het souterrain van CODA Junior. De benedenverdieping is voor iedereen gemakkelijk toegankelijk met de trap of de lift. Of natuurlijk met de glijbaan waarmee je zo de jeugdbibliotheek in glijdt.

Apeldoorn - "In CODA wordt de geschiedenis van Apeldoorn bewaard", vertelt Davida de Hond, programmamaker bij CODA. "Maar het is ook een plek waar je je toekomst verkent. Een bijdrage aan democratie hoort daarbij." Onderweg van het verleden naar de toekomst, fungeert de centrale bibliotheek als huiskamer van de stad. Een plek waar iedereen welkom is. En dus een mooie locatie om te stemmen. "Dit jaar voor het eerst in CODA Junior omdat we het belangrijk vinden dat het hele gezin betrokken is bij verkiezingen", vertelt De Hond. "Want: stemmen hoort erbij. Ouders nemen hun kinderen immers altijd mee naar dingen die erbij horen. Dus dit jaar ook samen naar de stembus."

Debat
Daarnaast hoopt CODA een extra dimensie te geven aan wat stemmen is en wat het voor de inwoners van Apeldoorn kan betekenen. De Hond hoopt vooral de jeugd geïnteresseerd te krijgen. In aanloop naar de verkiezingen organiseerde CODA dan ook een debat training waar zo'n 450 vmbo'ers spraken over identiteit en burgerschap. Tijdens het slotdebat op 22 februari discussieerden de scholieren onder leiding van Ben Bloem (wethouder Zorg en Welzijn) en Carin Reinders (CODA) over verschillende stellingen en actuele onderwerpen als 'Hoe ver gaat vrijheid van meningsuiting?' en 'Zou je overal op moeten kunnen stemmen?'.

Keukentafel
De uitkomsten van dit debat zijn op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen ook terug te vinden in CODA Junior.

"Deelnemers aan het debat worden met hun ouders uitgenodigd om op woensdag 21 maart hier te komen stemmen en samen terug te blikken op wat er besproken is. Zo hopen we de keukentafelgesprekken op gang te brengen het politiek bewustzijn van de toekomstige stemmers te verhogen."

Naast het proces van leren over vrijheid en democratie is de stemgang bij CODA gewoon iets leuks om samen te beleven. "Naast het reguliere bibliotheekbezoek om boeken te lenen, te lezen en voor te lezen komt er in de Gamezone een speciale activiteit."

Meer berichten

Shopbox