Na afloop van de laatste voorstelling werd het eindbedrag bekend gemaakt en kreeg Pamela Sturhoofd een cheque van  7.000,= euro aangeboden. (foto Fokke P. de Boer)
Na afloop van de laatste voorstelling werd het eindbedrag bekend gemaakt en kreeg Pamela Sturhoofd een cheque van  7.000,= euro aangeboden. (foto Fokke P. de Boer)

Benefietavond voor de documentaire 'Truus' Children'

Apeldoorn - De documentaire 'Truus' Children'  kan worden afgemaakt! Op de druk bezochte filmavond, georganiseerd door Soroptimist International club Apeldoorn, kon producente Pamela Sturhoofd blij worden gemaakt met het nog ontbrekende bedrag van 7.000,= euro

Pamela Sturhoofd maakt een documentaire over Truus Wijsmuller, een sociaal werkster die zich het lot van Joodse kinderen aantrok en in de periode van december 1938 tot mei 1940 Kindertransporten organiseerde naar veilige landen. 

Het verzetswerk van Truus Wijsmuller is echter weinig bekend. Soroptimist International club Apeldoorn, steunt het Project van Pamela Sturhoofd en organiseerde een benefietavond in GIGANT om geld in te zamelen. Er waren twee voorstellingen en de zaal was op enkele plaatsen na uitverkocht! Bij verschillende standhouders konden hapjes en drankjes worden gekocht. Ook de Soroptimisten lieten een ruime keuze zien van zelfgebakken taarten, quiches en andere lekkernijen. Bovendien was er Syrisch fingerfood gemaakt door een aantal Syrische vrouwen, die Nederlandse lessen volgen bij een van onze Soroptimisten.

Pamela Sturhoofd, net terug uit Jeruzalem, gaf een boeiende diapresentatie over 'the Making of … 'Truus' Children'. Er zijn 20 kinderen opgespoord, in Israel, Europa en Amerika die deelnamen aan het laatste Kindertransport. Dat laatste transport met Joodse kinderen vertrok op 14 mei 1940, enkele uren voor de capitulatie van Nederland. De jongste is nu 84 jaar, de oudste 91. Zij geven in de interviews een beeld van Truus Wijsmuller, de vrouw die hun leven redde en die ze met veel warmte herdenken.
Het doel van de documentaire over Truus Wijsmuller is, volgens Pamela Sturhoofd, een bewustwordingscampagne op gang te brengen om haar de nationale en internationale eer te doen toekomen die ze tot nu toe niet heeft gekregen en om haar een plaats te geven in onze geschiedenisboeken. Een plaats die ze verdient en waar ze recht op heeft. 

Aansluitend werd de indrukwekkende film 'Un Sac de Billes' vertoond, gebaseerd op het autobiografische boek van de Franse schrijver Joseph Joffo. De titel verwijst naar de scène waarin de jonge Jo(seph) zijn Jodenster ruilt voor een zak met knikkers. Samen met zijn iets oudere broer Maurice gaat hij op de vlucht om te ontsnappen, uit het door de Duitsers bezette deel van Frankrijk, naar de vrije zone. Een vlucht waarbij de jongens, gevaarlijke, tragische en soms ook ontroerende avonturen beleefden. 
Na afloop van de laatste voorstelling werd het eindbedrag bekend gemaakt en kreeg Pamela Sturhoofd een cheque van  7.000,= euro aangeboden.

Meer berichten