Workshopbegeleider en oprichter van stichting KlimaatGesprekken Manu Busschots
Workshopbegeleider en oprichter van stichting KlimaatGesprekken Manu Busschots (Foto: Rita van de Poel)

Workshops van Stichting KlimaatGesprekken van start in Apeldoorn

Apeldoorn - “Meedoen aan een KlimaatGesprekken groep is een mooie manier om zelf bij te dragen aan de klimaatvriendelijke samenleving waar je nu steeds meer over hoort. Het wordt door deel te nemen veel concreter wat het betekent dat bijvoorbeeld ook Apeldoorn in 2020 een energieneutrale gemeente wil zijn. Woningen van het gasnet afhalen is dan nog maar het begin. We hebben het ook over thema’s als reizen, voeding en spullen.”

Aan het woord is Manu Busschots, oprichter van stichting KlimaatGesprekken die vorige zomervakantie met zijn gezin naar Apeldoorn verhuisde. Hij geeft toe: “de prachtige natuur was een van de hoofdredenen voor ons om hierheen te komen.” Nu het verhuisstof in zijn huis is neergedwarreld, begint hij in februari, samen met collega bestuurslid en Apeldoorner Damy Colon, de eerste KlimaatGesprekken groep in Apeldoorn.

Daarmee wordt sinds de oprichting in 2016, Apeldoorn de 20ste plek in Nederland waar mensen zelf actie kunnen nemen om de klimaattransitie te versnellen. Deelnemers gaan praktisch en vanuit plezier aan de slag: “waar word jij nu blij van?” Wat is voor jou prettig wonen, belangrijk bij reizen, lekker eten, et cetera? Het startpunt bij klimaatvriendelijke keuzes in je eigen leven is weten wat je klimaatimpact nu is en hoe deze kan worden verkleind. Niet iedereen kent zijn klimaatimpact, of heeft zin uit te zoeken wat een eerste stap kan zijn. Tegelijkertijd zien we ook heel veel mensen in onze groepen die al duurzaam leven en niet altijd weten welke keuzes de meeste impact hebben of ze zijn op zoek zijn naar manieren om hun omgeving positief te betrekken.”

Steeds meer mensen willen niet meer wachten op overheid of bedrijfsleven en dragen actief zelf bij aan een meer klimaatvriendelijke samenleving: schoner, gezonder en met minder zorgen voor nog verdere klimaatverandering. En worden nieuwsgierig naar oplossingen als een warmtepomp, repair cafés, ruilwinkels, coöperaties of elektrisch vervoer.

25% kleinere klimaatimpact

KlimaatGesprekken bestaat uit een serie van zes workshops en maakt gebruik van de gerijpte methode van Carbon Conversations. Deze bestaat al ruim 10 jaar in de UK en werd door de Guardian ‘een van de meest veelbelovende initiatieven tegen klimaatverandering’ genoemd. Begin 2016 haalden Manu Busschots de methode naar Nederland en Damy Colon, sloot zich halverwege 2016 graag aan als bestuurslid. Inmiddels is er een stichting met een bevlogen bestuur en zijn er 50 enthousiaste vrijwilligers en ruim 40 opgeleide groepscoaches betrokken.

Manu begeleidde als oprichter ook al twee groepen: “In 6 bijeenkomsten van 2 uur maken deelnemers een flinke verbetering van hun eigen klimaatimpact. We zien een reductie van 5 tot wel 50%, óók bij mensen die al veel doen. Focus ligt vooral op wat je al wel doet en wat je simpel nog meer kunt doen, het ‘opgeheven vingertje’ ontbreekt. Vanuit humor, hoop en handelingsperspectief voeren we het klimaatgesprek. Het is ontzettend inspirerend om samen aan de slag te zijn en jezelf af te vragen: in wat voor Apeldoorn wil jij wonen, werken en recreëren. Waar word je echt gelukkig van? We merken dat ook organisaties of gemeentes die met gedragsverandering en klimaatambities aan de slag willen op deze thema’s ons weten te vinden. ”

Praktisch en positief

Damy Colon, die in het dagelijks leven werkt als controller, kijkt uit naar de start. “Wat me aanspreekt is de gevarieerde groep en de gesprekken die nooit dogmatisch worden. Niet veroordelen, gewoon zeggen als je met het vliegtuig gaat of van vlees houdt. Ik ben wel benieuwd hoeveel impact sommige dingen nu echt hebben, zodat ik bewustere keuzes kan maken.” Manu popelt ook zelf om in Apeldoorn te starten met zijn derde groep KlimaatGesprekken. “Als groepscoach doe je eigenlijk net zo goed mee, je leert mensen kennen, wisselt de lokale tips uit en denkt ook elke keer na over wat je wil en hoe je dat voor elkaar krijgt. De groepen zijn een warm bad van herkenning en aanmoediging, en ook soms die positieve stok achter te deur om meer van je eigen ambities waar te maken; geen schuldgevoel of verwijt over waar iedereen staat met zijn doelen. Tegelijkertijd is de methodiek wél heel duidelijk over de principes rondom klimaatverandering en dat de psychologie ons leert dat weten niet automatisch betekent dat je ook doet. De materialen zoals spellen, filmpjes en checklists geven persoonlijke en praktische opties om je klimaatimpact te verkleinen. Ik ervaar vooral steeds opnieuw hoe fijn het is om met gelijkgestemden in gesprek te gaan en iets eraan te doen!”

Meedoen?

Wil jij ook deelnemen aan de KlimaatGesprekken die Manu Busschots in februari in Apeldoorn gaat starten? Stuur dan een mail naar info@klimaatgesprekken ovv KlimaatGesprekken Apeldoorn. De data worden geprikt samen met de deelnemers. Of geef je op via http://klimaatgesprekken.nl/voor-jezelf/

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden