Foto: Stock

Woningmarkt gevangen tussen grote vraag en slinkend aanbod

 Apeldoorn - De regionale woningmarkt in Apeldoorn wordt steeds krapper. Vooral in het goedkopere segment droogt het woningaanbod op. In totaal stonden er in het laatste kwartaal van 2017 meer dan 1/3 minder woningen te koop dan een jaar eerder. ,,Dat vormt een extra belemmering voor met name starters op de woningmarkt", zegt Frank Huibers, NVM Makelaar bij Tijmen Kroes en lokaal woordvoerder van de NVM Afdeling Apeldoorn-Epe.

Ook de prijzen blijven stijgen, het afgelopen jaar met maar liefst 7,8%. Een gemiddelde woning in de regio kost op dit moment 265.000 euro. Evengoed gaan de meeste woningen als warme broodjes over de toonbank, bij ruim een op de vijf woningen zelfs boven de vraagprijs. Dit komt door de stijgende woningprijzen en steeds meer de bieden-vanaf-prijzen. 
De woningen wisselen steeds sneller van eigenaar; het afgelopen kwartaal werd een gemiddelde woning binnen 48 dagen verkocht. 
 
 In totaal werden er in de regio net iets meer dan 2500 woningen verkocht, een record hoogte. Dat aantal is 3% meer dan vorig jaar. De groei van de aantal verkopen vlakt dus af mede door het lagere nieuwe woningaanbod.
 
Transactieprijzen in jaar tijd met bijna 8% gestegen 
De transactieprijs van de gemiddeld verkochte woning is in het 4de kwartaal 2017 uitgekomen op een recordniveau van 265.000 euro. Dat is bijna 8% meer dan een jaar eerder. Vooral de prijs van de verkochte vrijstaande woningen en appartementen gingen omhoog, met resp. 12% en 10%. De prijsstijgingen van de tussenwoning vlakt af. Een tussenwoning in het vierde kwartaal 2017 was maar 3,7% meer waard dan in het vierde kwartaal van 2016. De verkoop van de tussenwoningen ging vorig jaar ook al snel. Dit vlakt nu dus al iets af.
 
Gemiddelde verkooptijd woning daalt spectaculair naar 48 dagen
In een jaar tijd daalde de verkooptijd van de gemiddeld verkochte woning van 84 dagen naar 48 dagen. Deze daling is zichtbaar bij alle woningtypen. Vrijstaande woningen werden gemiddeld na zo'n twee en een halve maand verkocht, appartementen en tussenwoningen na ruim een maand. 
 
Aanbod
Er staan nog een kleine 1000 woningen in de regio te koop. Ruim 300 woningen staan al langer dan 1 jaar te koop, waarvan nog en kleine 200 woningen zelfs langer dan 3 jaar.
Door het lagere aanbod wordt het steeds moeilijker voor een koper om een geschikte woning te vinden. 
 
Bel je na een paar weken nadat de woning op Funda staat de makelaar op, dan is de kans groot dat deze weg is. De makelaars merken wel dat er iets minder aantal bezichtigingen worden aangevraagd per woning.
 
Nieuwbouw
Ondanks de op stoom gekomen nieuwbouwproductie in de regio (Zuidbroek, Spartahof, Ugchelen Buiten e.d.), blijft er de komende jaren een groot woningtekort, weet Huibers. "De opgelopen achterstand van vele jaren dat er amper is gebouwd wreken zich hier. Gevolg is dat we het komende jaar het woningaanbod ten opzichte van de vraag steeds verder zullen zien verschrompelen en dat de prijzen blijven stijgen. Wij hopen dat diverse nieuwbouwplannen dan ook snel van de grond komen en dat er meer gebouwd wordt in de regio waar de kopers om vragen. Zo is er nu nog maar weinig aanbod voor de babyboomers (1945-1955) die graag naar nieuwbouw willen verhuizen. Deze groep wil graag een gelijkvloerse woning of een ruim appartement met een goede buitenruimte."
 
Verwachting 2018
De NVM verwacht dat het aantal transacties in 2018 op de bestaande koopwoningmarkt niet uitkomt boven het recordniveau van 2017. ,,De NVM verwacht 5% tot 10% minder woningen te verkopen dan in 2017 verkocht zijn, vooral veroorzaakt door het ontbreken van voldoende aanwas van te verkopen woningen. De prijs van verkochte woningen zal naar onze verwachting met gemiddeld 5% tot 6% toenemen", aldus Huibers. 
 
 

Meer berichten