Foto: Pierre Pinkse

Bevrijdingsboom Hoog Soeren na 72 jaar gekapt

Hoog Soeren - De boom, die in maart 1946 in Hoog Soeren werd geplant om de bevrijding door de Canadezen te gedenken is gekapt. Al enige tijd kampte de prominent aanwezige Amerikaanse eik met ziekte. Toen de zwammen in grote getale aan de voet van de eik verschenen, werd het tijd hem om te halen.

Indertijd stond er in een artikel in de krant, ter gelegenheid van het planten van de boom: ,,Onder de wortels van den boom werd een dicht gelakte flesch gelegd, welke als inhoud een oorkonde bevatte, die wellicht nog eens aan het verre nageslacht kond zal doen, dat deze eik geplant werd als een teeken van blijdschap voor herkregen vrijheid en mede als dank aan de bevrijders, het Eerste Canadeesche leger".

Dat verre nageslacht zijn wij nu en het zal nog moeten blijken of de "flesch" er nog ligt en terug te vinden is. De stam staat er nog, aan het uitgraven van de wortels moet nog worden begonnen.

Een historisch monumentje verdwijnt uit Hoog Soeren. In overleg met gemeente en de Buurt- en belangenvereniging is afgesproken, dat er een nieuwe boom op deze plek zal worden geplant. Deze nieuwe boom zal dan blijven herinneren aan de bevrijding van Hoog Soeren, nu al zo lang geleden.

Meer berichten