Foto: Gerreke van den Bosch

Zieke Christa hoopt op herstel

APELDOORN – Op briefjes staat hoe ze zich moet aankleden. Omdat ze licht en geluid niet kan verdragen, ligt ze in een donkere kamer. Met behulp van een rollator kan ze kleine stapjes zetten. De ziekte van Lyme heeft het dagelijks leven van Christa Brummel (31) uit Apeldoorn ernstig beperkt. Sinds kort is ze in Nederland uitbehandeld. De laatste strohalm is een stamceltherapie in Duitsland. Om de benodigde 35.000 euro bij elkaar te brengen, is een crowdfundingsactie opgezet.

Door Bert Nijenhuis

Omdat het haar moeite kost dingen te benoemen en ze snel de draad kwijt is, kan Christa niet worden geïnterviewd. Moeder Talitha is graag bereid de honneurs waar te nemen. Ook haar leven is totaal veranderd sinds Christa ziek werd. "Op haar veertiende kreeg ze hoge koorts. Ze kon niet lopen, geen prikkels verdragen en was oververmoeid. Ze is in Utrecht behandeld en hoewel de kwalen bleven doorsudderen, kreeg ze haar leven enigszins op de rit. In november 2014 ging het weer helemaal mis. Er zijn bij haar kiezen getrokken, wat de al aanwezige Lyme bacterie heeft aangewakkerd. Toen is pas de diagnose gesteld en moest ze twee keer per week naar Amsterdam voor een antibioticakuur. Helaas heeft ze de laatste kuur vanwege een allergische reactie niet kunnen afmaken."

Haar behandelend artsen hebben laten weten niets meer voor haar te kunnen doen. Een klap, zo omschrijft moeder Talitha die mededeling. "Maar we blijven elkaar hoop in praten." Een sprankje diende zich aan via de online Lyme community. "Daar werd Christa geattendeerd op een stamceltherapie in Duitsland, die het immuunsysteem herstelt. Je ondergaat hiervoor eerst een complete detox, waarna er stamcellen worden weggehaald. Deze worden gereinigd, vermenigvuldigd en weer teruggeplaatst. Vervolgens moeten de goede cellen het gaan winnen van de slechte. In 85 procent van de gevallen is deze behandeling succesvol gebleken."

Nederlandse zorgverzekeraars vergoeden niets. "Lyme is een ondergeschoven kindje. Patiënten krijgen te horen dat het tussen de oren zit en in veel gevallen betalen ze hun eigen behandeling." Zevenduizend euro is het hoopvolle begin van de crowdfundingsactie 'Hoop voor Christa'. "De oproep is op Facebook gedeeld en we hebben bedrijven aangeschreven. Zelf hebben we een cateringbedrijf waarmee we een benefietdiner gaan organiseren." Talitha hoopt dat de actie zal leiden tot een succesvolle behandeling. "Aankleden kost zoveel energie dat ze daarna terug naar bed moet. Wat ik haar zo ontzettend gun, is een beetje kwaliteit van leven." Doneren kan op rekeningnummer NL93RABO0325271488, ten name van C.M. Brummel, ovv 'donatie', www.facebook.com/hoopvoorchrista/

Meer berichten