Logo apeldoornsstadsblad.nl


Foto: Luuk Oost

Boek over Berlijn; kleine geschiedenissen met grote gevolgen

Apeldoorn - Sedert november 2017 is Luuk Oost tijdelijk inwoner van Apeldoorn. Geinspireerd door de ligging van Apeldoorn aan de spoorlijn naar Berlijn, rondde Luuk begin december een boek over Berlijn af. Getiteld: 'De Dikke Berlijn, een studie naar de grondslagen van bouw, speculatie, corruptie, misdaad en schoonheid in Berlijn en Wenen'.

Luuk reist al jarenlang naar Berlijn en is gefascineerd door de Duitse hoofdstad. Berlijn is één van de jongste hoofdsteden van Europa maar ze werd snel oud.. Industrialisering en politieke geschiedenis trokken diepe sporen door de stad. De grote geschiedenis leefde zich hier behoorljik uit. De stad werd groot, zenuwachtig en anoniem. Maar op gezette tijden pakten onverstoorbare types het initiatief. Ze buitten het tijdsgewricht handig uit maar kwamen daar onmiskenbaar ook uit voort.

Deze 'bricoleurs' stonden open voor het nieuwe, maar lieten het bestaande niet radicaal los. Deze types verbonden op ingenieuze wijze heden en verleden. En ze staken er veel energie in. Luuk Oost, planoloog van origine, volgt deze bricoleurs en registreert hun kleine geschiedenissen met behoorlijke gevolgen. In de details toont zich de bewogen historie van een stad.

En zo ziet u Berlijn door het prisma van architecten, ingenieurs, detectives, schrijvers en het voetbal. De 'Dikke Berlijn' leidt u naar andere plekken in de Duitse hoofdstad en laat u met andere ogen naar de Duitse hoofdstad kijken. En zo kunt u vanaf Apeldoorn met dit boek op schoot rechtstreeks over het spoor naar deze wonderlijke, verraderlijke, verleidelijke en soms corrupte stad. Het boek is omstreeks 11 december 2017 verkrijgbaar via de boekhandel en bol.com. ISBN 9789402170245.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox