Logo apeldoornsstadsblad.nl

Presentatie metamorfose van openbaar vervoer Berlijn

APELDOORN/UGCHELEN – John Krijgsman heeft de metamorfose van het Berlijnse openbaar vervoer bestudeerd en vertelt er woensdagavond 22 november vanaf 19.30 uur over tijdens een bijeenkomst van de Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwezen.

Het openbaar vervoer in Berlijn heeft zich in de periode van de Koude Oorlog constant aan de veranderende omstandigheden moeten aanpassen. Dat leidde tot bijzondere en ook bizarre situaties. Krijgsman illustreert zijn verhaal met beelden van de stad met vier sectoren, twee politieke systemen en twee metro- en trambedrijven over een halve hoofdstad en een ommuurde vrije stad.
Hij vertelt over een gesplitste S-Bahn, over spookstations en twee Hauptbahnhöfe en over de Deutsche Reichsbahn die alle grenzen overschreed en hoe alles weer samensmolt na 1989. Ook de nieuwe Hauptbahnhof, die behoort tot de meest imposante van Europa, blijft niet onaangeroerd.
Presentator krijgsman bezocht Berlijn meer dan honderd keer en maakte 12.000 dia's van de stad en haar railvervoer. Hij keerde vaak terug naar dezelfde plekken om de veranderingen vast te leggen.
Iedereen is welkom. Niet NVBS-leden betalen 3 euro. 22 november, aanvang 19.30 uur in De Duiker, Hoenderloseweg 10 in Apeldoorn/Ugchelen.

Meer berichten

Shopbox