Logo apeldoornsstadsblad.nl


Harley, de mascotte van Go Ahead Eagles landt op de arm van Mike de Bruyn, bewoner van Het Hietveld. De zeearend brengt de sleutel van het slot om het Cruyff Court officieel te openen (foto: Marc van Veen)
Harley, de mascotte van Go Ahead Eagles landt op de arm van Mike de Bruyn, bewoner van Het Hietveld. De zeearend brengt de sleutel van het slot om het Cruyff Court officieel te openen (foto: Marc van Veen) (Foto: Marc Veen)

Cruyff Court Het Hietveld officieel geopend

Beekbergen - Maar liefst vier gouden scharen knipten het lint door bij de opening van het speciale Cruyff Court op Plurynlocatie Het Hietveld. "De realisatie van dit Cruyff Court is een droom die uitkomt", weet Stefan Rutgers, projectleider bij Pluryn. "Een sportgelegenheid als deze draagt bij aan lichamelijke en vooral ook aan geestelijke vitaliteit. Maar bovenal: Sport verbindt! Iedereen die hier komt voetballen is gelijk. Daardoor krijgen bewoners de kans om zoveel mogelijk onderdeel te zijn van de samenleving."

Door Charlene Berkhout

Direct na de officiële opening van het Cruyff Court speelt het team Hietveld All Stars een wedstrijd samen met spelers van de selectie van Go Ahead Eagles. De profclub uit Deventer kent al voor het tweede seizoen een samenwerking met Pluryn en is daarom eregast bij de opening. "Go Ahead Eagles betekent meer dan voetbal alleen", weet trainer Leon Vlemmings. "Sport is zoveel breder dan winst of verlies. Je laat ook zien hoe je met elkaar omgaat en daarom zijn dit soort activiteiten zo belangrijk."

De fitte selectie van de Eagles is verrast door de sportieve prestaties van de Hietvelders. Maar vooral de strijd die de bewoners dagelijks met zichzelf en de maatschappij aangaan, maakt indruk op de jonge spelers. Middenvelder Tim Hölscher (22) had dit van te voren niet verwacht: "Zo zie je maar weer dat het niet vanzelfsprekend is om gewoon gezond te zijn en aan topsport te kunnen doen zoals ik."

Om de jeugd in beweging te krijgen zijn er wereldwijd inmiddels zo'n 240 Cruyff Courts aangelegd. "Veertig hiervan zijn aangepast naar bijzondere wensen en behoeften van de doelgroep", vertelt Niels Meijer, directeur bij Cruyff Foundation. Ook het Cruyff Court bij Het Hietveld is aangepast. "Net zoals alle Courts is deze herkenbaar aan het logo, de oranje doeltjes en de blauwe hekjes. Maar op dit veld zijn ook baskets opgehangen en daarnaast zijn enkele fitnesstoestellen geplaatst. De 14 regels van Johan Cruyff zijn afgebeeld in pictogrammen zodat iedereen ze gemakkelijk begrijpt."

Apeldoorns wethouder Nathan Stukker die ook speciaal voor de opening van het Cruyff Court naar Beekbergen kwam, is erg enthousiast over dit gloednieuwe sportveld binnen de gemeente. "Sporten is natuurlijk leuk en gezond", vindt hij. "Maar dit speciale court daagt uit en vergroot de trots van de mensen die er gebruik van maken. En naast het sporten leren de sporters over normen en waarden, omgang met elkaar en over omgaan met winst en verlies."

Samen zorgen dat je beter wordt, is iets waar ook coach Vlemmings bij zijn selectie op hamert. "Men denkt dat fouten maken in de topsport 'not done' is", vertelt. "Natuurlijk is het balen als er iets mis gaat, maar ik wil wel een omgeving creëren waarin mijn selectie fouten durft te maken en daar dus van leert."

Iets dat zeker ook geldt voor de sporters op Het Hietveld Cruyff Court. Want hoewel iedereen in zijn leven hindernissen ervaart, is voor Hietvelders de weg naar 'gewoon huisje, boompje, beestje' ook al een vorm van topsport.

Het Cruyff Court moedigt sportief gedrag aan. Maar ondersteunt ook de verbinding van Het Hietveld naar buiten. "Wij willen graag met bewoners het Cruyff Courts 6 vs 6 toernooi voor scholieren organiseren", vertelt Tim Beeking, begeleider sport en recreatie bij Pluryn. "Om te kijken of dit haalbaar is, organiseren we binnenkort al een korfbalclinic voor en door bewoners."

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox