Logo apeldoornsstadsblad.nl


Medische Fotografie Gelre ziekenhuizen

Gelre Apeldoorn opent infopunt mantelzorgers

Apeldoorn - De ‘Dag van de Mantelzorg’ is voor Gelre ziekenhuizen mede aanleiding om vanaf woensdag 8 november te starten met een informatiepunt mantelzorg in de centrale hal van Gelre Apeldoorn.

Vrijwilligers bemensen dit loket wekelijks op woensdag van 13.30 tot 16.00 uur. Mantelzorgers kunnen hier met hun verhaal terecht, vragen stellen en vrijblijvend informatie krijgen over de diverse mantelzorgorganisaties, waaronder de Kap (Stedelijk Knooppunt Mantelzorg). De vrijwilligers zijn hiervoor ook getraind door de Kap.
Op vrijdag 10 November, de Dag van de Mantelzorg, is het informatiepunt eenmalig ook op vrijdagmiddag open. Kortom: Mantelzorg, dat doe je samen en verdient onze aandacht!

Als criterium voor mantelzorg geldt: zorg die gemiddeld meer dan 8 uur per week verleend wordt en langer dan drie maanden duurt. Een mantelzorger is niet hetzelfde als een vrijwilliger. Mantelzorgers hebben niet voor hun zorgtaak gekozen, het is hen overkomen; kunnen niet zomaar hun taak beëindigen; hebben een emotionele band met de verzorgde, en zorgen vaak 24 uur per dag voor iemand.
Afdeling Oncologie van Gelre Apeldoorn heeft onderzoek gedaan naar begeleiding van mantelzorgers door verpleegkundigen. Verpleegkundigen hebben een ondersteunende en signalerende rol in de begeleiding van mantelzorgers, zeker als mantelzorgers mogelijk overbelast raken. Patiënten en hun naasten kunnen dus ook bij hen terecht met vragen over ondersteuning bij mantelzorg. Mantelzorg vindt echter vooral plaats in de thuissituatie. Daarom kijkt de verpleging ook samen met de andere organisaties welke ondersteuning thuis het beste past.

Ook vrijwilliger worden bij het informatiepunt? Kijk op www.werkenbijgelre.nl.

Meer berichten

Shopbox