Logo apeldoornsstadsblad.nl

Lezing Groei en Bloei over bloemrijk Madeira

Apeldoorn - De afdeling Apeldoorn van Groei & Bloei houdt op dinsdag 17 oktober de lezing: 'Een wandeltocht over bloemrijk Madeira en Tenerife' door Henny van der Wilt.

Het eiland Madeira wordt ook wel Jardim Atlantico, de tuin in de Atlantische Oceaan, genoemd. Het is zo groot als de provincie Utrecht en ligt 700 km ten westen van Marokko. Het eiland is van vulkanische oorsprong en zeer bergachtig. De hoogste top, die we ook beklimmen, is de Puico Ruivo met 1862 meter. Er staan daar boomheide's van honderden jaren oud. De variatie aan planten is enorm, mede door de grote  variatie aan biotopen. Velen  zijn zelfs endemisch. Langs de kust en op de kliffen groeien veel Euphorbia's en  huisloken. Meer landinwaarts zijn de laurierbossen die tot 1300 meter hoogte voor komen. Zij hebben een beschermde status en zijn opgenomen op de wereld erfgoedlijst van de Unesco. Deze Laurissilva (laurierbossen) is het grootst aaneengesloten bos, zo'n 10.000 ha., ter wereld. Wij gaan op botanische tocht en ontdekken de Madeirese-, Canarische-, en  Stinkende Laurier. Tot slot bezoeken we de botanische tuin van de hoofdstad Funchal. Deze ligt op de oostflank van een berg, 300 meter boven de stad; met een prachtig uitzicht! De tuin bevat zo'n 2000 soorten subtropische flora, exotische planten en inheemse flora. We bezoeken een prachtige Quinta (buitenplaats van rijke handelaren uit de 17e eeuw) de Palheiro gardens. De orchideeëntuin Boa Vista en de gerestaureerde tuin Jardim Tropical da Quinta zijn ook zeer zeker een bezoek waard. Het wordt een kleurrijke wandeling over een bloemrijk eiland.  


Tenerife behoort tot de Canarische eilanden groep en is in 1493 verovert door de Spanjaarden. Op de eilanden is een rijke flora van zo'n 1400 soorten, waarvan 140 endemisch (komen alleen daar voor). Wij gaan wandelen in de maand maart, want dan bloeien de meeste soorten. Op Tenerife beklimmen we de El Teide, de 3718 meter hoge vulkaan. We komen tot 3555 meter, want er ligt ijs op de top. Het nationaal park rondom de vulkaan is 20.000 hectare groot met bijzondere lava en tufstenen torens. Kortom het wordt geen strandvakantie, maar de bergschoenen aan !!!
 

Na afloop van de lezing is er een gratis stekjesmarkt.

Locatie: Dok Zuid, 1e Wormenseweg 460 7333 GZ Apeldoorn. Aanvang 20.00 uur.
Entree is € 3,-, leden van Groei & Bloei hebben gratis toegang. 

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox