IJssalon La Venezia was een belangrijke ontmoetingsplek in Apeldoorn


Foto: foto CODA Archief

IJssalon La Venezia was een belangrijke ontmoetingsplek in Apeldoorn

Het is op z'n zachtst gezegd zomers weer dit weekend, dus is het tijd voor ijs. Eén van de bekendste ijssalons vroeger was La Venezia, lange tijd het enige Italiaanse ijssalon van Apeldoorn. Het was gevestigd in het pand waar nu Kaldi zit.

Guido Belfi, een Italiaanse jongeman van begin 20, opende IJssalon La Venezia in 1934 aan aan de Nieuwstraat in het pand waar later Postzegelhandel De Globe en nu het Bowlingcentrum zit. Grappig weetje: familie Talamini probeerde een jaar eerder een ijssalon te openen in Apeldoorn, maar wegens de grote werkloosheid werd hun vergunning weer ingetrokken. Rond 1938 vestigde Guido zich aan de Paslaan.

In 1956 werd een nieuw pand gebouwd voor La Venezia. Deze foto stamt uit 1965.

Later nam zoon Roberto de zaak over. In deze foto uit 1973 staat er een hekwerk rondom het ijssalon. Verder is het pand onveranderd gebleven en dus ook nu nog duidelijk te herkennen.

La Venezia was een bekende ontmoetingsplek in de jaren '60 en '70. 'Een middagje Lav' was een gevleugelde uitspraak in Apeldoorn. Deze foto is waarschijnlijk ergens tussen 1960 en 1965 geschoten.

Concurrentie

Op deze foto uit 1985 zie je een reclamebord voor La Venezia. Ironisch is dat het bord pal voor een ijsverkooppunt tussen de Hema en Blokker aan de Hoofdstraat staat. Nog grappiger is dat er reclame wordt gemaakt voor het nieuwe Smurfijs en dat de concurrent dat ook verkoopt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden