<p>De nieuwe gezonde levensstijl bevalt Stacey erg goed, net als het wonen in Apeldoorn. ,,Wat me aan Apeldoorn opvalt, is dat het er zo schoon en groen is. &quot; (foto Gert Perdon)</p>

De nieuwe gezonde levensstijl bevalt Stacey erg goed, net als het wonen in Apeldoorn. ,,Wat me aan Apeldoorn opvalt, is dat het er zo schoon en groen is. " (foto Gert Perdon)

(Foto: )

Groene oase op vier hoog in centrum Apeldoorn: ‘Het ruikt hier heerlijk in de zomer’

Apeldoorn - Vorig jaar zomer kwam Stacey O’Brien (37) uit het Schotse Glasgow naar Apeldoorn om haar verloofde te bezoeken. Door lockdowns en negatieve reisadviezen, verblijft ze bijna een jaar later nog steeds in het Apeldoornse appartement van haar geliefde. Stacey besloot van de nood een deugd te maken en het balkon om te toveren tot een groene oase met uiteenlopende groenten, kruiden en bloemen. “We eten nu alleen nog biologisch en leven veel gezonder.”

Door Bert Nijenhuis

Als kind mocht ze van haar ouders altijd de plantjes voor de tuin uitzoeken. “Toen ik naar Glasgow verhuisde, had ik helaas geen tuin meer. Wat dat betreft is in Apeldoorn een oude hobby weer opgebloeid. Het begon met een plantje bij de voordeur, waarna er al snel tientallen sierplanten volgden. Vervolgens ben ik groenten, fruit en kruiden gaan poten, wat inmiddels ongeveer zeventig procent van de balkontuin beslaat. De overige dertig procent is siertuin. Ik probeer de constructie van het complex te laten begroeien met klimplanten. Zichtbaar voor de buren en het ruikt heerlijk in de zomer.”

Voor de Schotse Apeldoornse is tuinieren een proces van leren en blijven proberen. “Je moet constant vooruit denken. Welke plantjes poot je in welke jaargetijden? Wanneer komen ze op? Soms gaat een gewas dood, soms groeit het als kool. Het is elke dag weer een verrassing. Aardbeien, radijsjes en Franse bonen doen het goed. Tomaten en komkommers vielen afgelopen jaar tegen. De frambozenstruik deed het eerst slecht, maar herstelt zich goed. Kruiden doen het geweldig; rozemarijn, oregano, salvia en tijm. Alles is veel voller van smaak. De aardbeien waren weliswaar kleiner, maar ook veel zoeter. Het is zo leuk om je eigen toetje te plukken. Verser krijg je het niet!”

‘Het is zo leuk om je eigen toetje te plukken’

En veel biologischer waarschijnlijk evenmin, want Stacey maakt geen gebruik van bestrijdingsmiddelen. “Ik gebruik bijvoorbeeld eierschalen tegen slakken. Vogels eten luizen en slakken. Soms ook aardbeien, maar dat hoort nu eenmaal bij een biologische tuin.” Vooralsnog dijt de tuin op vier hoog in het centrum van Apeldoorn gestaag uit. “Eigenlijk hebben we al te weinig ruimte. Ik wilde de buitenbar volzetten met planten, maar dat mocht niet van mijn verloofde. Dat is zijn stukje terras. Ik heb ook voorgesteld twee grote kruidenbakken te plaatsen in de gemeenschappelijke tuin. Dan kan iedereen in dit complex gezellig tuinieren en gezond eten.”

De nieuwe gezonde levensstijl bevalt Stacey erg goed, net als het wonen in Apeldoorn. “Het was in het begin wel even wennen, maar ik weet mijn weg er nu prima te vinden en krijg steeds meer vrienden. Het tuinieren helpt me bij het leren van de taal, aangezien de teksten op de plantenlabels in het Nederlands zijn geschreven. Wat me aan Apeldoorn opvalt, is dat het er zo schoon en groen is. De levensstijl is hier veel gezonder dan in Glasgow, waar echt een kroegencultuur heerst. Het uitgaan mis ik wel eens, maar dat zit er vanwege corona sowieso even niet in.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden