Foto:

Wethouder Jeroen Joon knipt lint en opent SNPI

Apeldoorn - SNPI is verhuisd naar Apeldoorn en wethouder Jeroen Joon heeft de opening verricht. Hij heet SNPI van harte welkom in deze ondernemingsgezinde regio waar nog veel mogelijkheden zijn om te groeien. 

Hij heeft zelf in het verleden als medewerker wel eens opties gehad van het bedrijf waar hij op dat moment werkte. “Dat heeft enorm veel meerwaarde, dat je je stiekem een beetje eigenaar voelt.”

In Nederland zijn er steeds meer bedrijven waar medewerkers aandelen in handen hebben. Meestal niet alle aandelen, ook al komt dat wel voor. Vaak alleen de top van het bedrijf, maar er zijn ook bedrijven waar alle medewerkers mee kunnen doen. Dan heb je het over een bedrijfsbrede participatieregeling. Bijzonder is dat dit juist veel voorkomt in de Stedendriehoek. SNPI is de stichting die dit in Nederland promoot en bedrijven helpt bij het invoeren.

Post-corona medewerkers binden

Wethouder Jeroen Joon ziet juist nu nieuwe mogelijkheden voor aandeelhouderschap van medewerkers. Niet alleen ziet hij de meerwaarde voor de medewerkers, maar ook voor de werkgevers. “De concurrentie op de arbeidsmarkt neem toe. Juist nu, post-corona, terwijl mensen meer vanuit huis werken, zoeken werkgevers nieuwe mogelijkheden om medewerkers te binden. Dit kan juist nu een interessante aanpak zijn.” Joon spreekt bijna dagelijks werkgevers in de regio en hij wil het idee, als dat kan, wel aanreiken. Om hem daarbij te helpen, krijgt hij het handboek Iedereen Aandeelhouder mee, uit handen van SNPI-directeur Pascale Nieuwland-Jansen.

Crisisbestendig

Directeur Pascale Nieuwland-Jansen:“Interessant is dat juist de Stedendriehoek van oudsher een paar grote bedrijven kent met aandelen in handen van medewerkers door het hele bedrijf heen. Dat maakt het voor ons extra leuk om het kantoor in Apeldoorn te vestigen. En als je, net als wij, door het hele land actief bent, is Apeldoorn een prima uitvalsbasis.” Ook zij ziet de belangstelling voor participatieregelingen toenemen. “We helpen met name MKB-bedrijven om het plan te maken en in te voeren. Het gaat meestal om bedrijven die een regeling willen invoeren waar alle medewerkers aan mee kunnen doen. Ze willen graag een stukje van het ondernemerschap delen met hun medewerkers om zo met elkaar tot optimale resultaten te komen en daar dan ook samen de vruchten van te plukken. En, zoals we het afgelopen jaar hebben gezien, diezelfde verbondenheid met elkaar helpt een bedrijf gemakkelijker door een crisisperiode en leidt tot sneller herstel.”

Bijzonder in de Stedendriehoek

In de Stedendriehoek zijn veel bedrijven met bedrijfsbreed aandeelhouderschap voor medewerkers (ook wel financiële participatie genoemd), verhoudingsgewijs meer dan elders in Nederland.

Bekende bedrijven in Nederland met een bedrijfsbrede medewerkersparticipatie zijn:

Holland Colours – Apeldoorn
KIWA – o.a. Apeldoorn
Tauw – Deventer
Witteveen+Bos – Deventer
Sligro – heel Nederland
Movares - Utrecht
Thales – Hengelo
Goudappel Coffeng – Deventer
Donkergroen – heel Nederland

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden