Kledingruil Apeldoorn.Nu ook voor een maatje meer!

Apeldoorn - Sinds de aankondiging voor de start van een Ketting Kledingruil in Apeldoorn hebben zich meer dan 100 vrouwen aangemeld om mee te doen. Groot succes dus. Maar wanneer je meedoet wil je ook graag iets in de tas vinden dat past natuurlijk!

Aangezien er in de reguliere tassen voornamelijk kleding zit tot maat 44 zijn we een ketting gestart voor maat 44 tot 54.

Wat is Ketting Kledingruil precies? Het idee is simpel; grote, met kleding gevulde tassen leggen een route af langs alle deelnemers in een bepaalde stad of stadsdeel. Krijg je de tas thuis? Dan mag je eruit halen wat je mooi vindt, en iets terug stoppen dat nog in goede staat is, maar klaar is voor een nieuwe eigenaar. Als je wilt deel je een foto met je nieuwe aanwinst in de bijbehorende WhatsApp-groep. Daarna breng je de tas, binnen drie dagen, naar de volgende op de lijst. Deelnemers kennen elkaar over het algemeen niet, dus op deze manier kunnen er ook nog leuke contacten ontstaan.

Sneeuwbaleffect

Nichon Glerum is één van de initiatiefnemers van de ketting kledingruil die begon in Amsterdam-Noord. “Mijn buurvrouw, Eline de Groot, had aan het begin van de eerste lockdown een tas vol kleding klaar staan voor de volgende buurtkledingruil, maar samenkomen zat er vanwege corona niet in. Toen ontstond het idee om haar tas langs verschillende adressen te laten reizen. Floortje Halters heeft toen razendsnel een route en systeem op poten gezet. Al snel was onze ketting 90 vrouwen lang en reisden er 16 tassen op de route. Door het succes en plezier dat wij hieraan beleven, besloot ik een handleiding te schrijven waarmee anderen dit systeem makkelijk in eigen buurt kunnen opzetten”.

En zo geschiedde: er doen in Nederland bij elkaar opgeteld nu al meer dan 7500 vrouwen mee en de aanmeldingen blijven binnenstromen. Oh, en de mannen uit Amsterdam Noord hebben na maanden de kunst bij de dames afkijken elkaar nu ook gevonden; de eerste mannen kledingruil ketting is een feit en telt al 51 deelnemers!

Judith, (Zwolle, 209 deelnemers in drie routes): “Ik vond het direct een inspirerend initiatief waar ik energie van kreeg. Ik hoop hiermee de stad een beetje duurzamer te maken en mensen in contact te brengen met elkaar. Vanuit verbinding ontstaan de mooiste dingen, weet je elkaar te inspireren en te motiveren”.

Puck, (Rotterdam, 243 deelnemers in drie routes): “Het fijne is je kunt zonder problemen dingen uitproberen. Als iets toch niet bij je past gaat het gewoon weer met de volgende tas mee. Het duurzamere en makkelijkere equivalent van online aankopen terugsturen: deze items belanden tenminste niet in de shredder.”

Voor vrijwel alle dames in de groep is duurzaamheid een belangrijke reden om mee te doen. Ze houden van kleding, maar niet van de impact die de mode-industrie op de planeet heeft. Marije Douma van The Sustainable Collective is ook deelneemster en zij zegt hierover: “Er is 2700 liter water nodig om één T-shirt te produceren en voor een spijkerbroek zelfs 8.000 liter. Bovendien genereert het massa’s CO2-uitstoot en chemicaliën. Als mensen hierdoor minder nieuw kopen bespaar je dat allemaal en toch heb je steeds iets nieuws. Dus: hoe meer kledingruil kettingen, hoe meer impact!”

Wil jij ook meedoen aan de Apeldoornse Ketting Kledingruil voor grotere maten? Dat kan. Vul je gegevens in op de landelijke website www.kettingkledingruil.nl en er wordt contact met je opgenomen

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden