Foto: indebuurt Apeldoorn

Programma Koningsdag 27 april 2021 Apeldoorn

Apeldoorn - Evenals het afgelopen jaar is het ook dit jaar niet mogelijk om op Koningsdag het traditionele Oranjefeest in de Apeldoornse binnenstad te organiseren. 

,,Toch vinden wij dat Koningsdag in Apeldoorn niet ‘ongemerkt’ voorbij mag gaan. Het is juist nu tijd om deze nationale feestdag wel met elkaar te vieren. Daarom hebben we in samenwerking met enthousiaste ondernemers en collega organisaties een passend alternatief programma samengesteld. Neem deel en geniet”, aldus de organisatie. 

RTV Apeldoorn 

De radio-en tv-uitzendingen van RTV-Apeldoorn staan deze dag in het teken van Koningsdag. De afgelopen jaren heeft RTV-Apeldoorn uitzendingen verzorgd vanuit het Beekpark. Nu komt de uitzending vanuit de studio (radio van 10.00 – 16.00) en zijn verslaggevers op verschillende locaties aanwezig voor een live verslag. Daarnaast zijn er in de voorbereiding al de nodige opnames gemaakt die ook worden uitgezonden. Het Koningsdag programma op RTV-Apeldoorn kun je vinden op https://www.rtv-apeldoorn.nl/

Vlaggen & Klokken

,,Traditioneel hijsen we op Koningsdag om 11.00 uur in het Oranjepark de Nationale driekleur met Oranje wimpel, de vlag van de gemeente Apeldoorn, de Dorpenvlag en de vlag van de Stichting Apeldoorn. De vlaggen gaan we ook dit jaar hijsen maar op een ander tijdstip. Wij roepen de Apeldoornse bevolking op om op 27 april ook de Nationale vlag met Oranje wimpel te hijsen. De vlag mag gehesen zijn tussen zonsopkomst 06.23 uur en zonsondergang 20.55 uur. Van 09.55-10.00 uur luiden landelijk de klokken. De Apeldoornse kerken zijn verzocht hieraan deel te nemen.” 

Oranjegebak

Samen met de Gemeente Apeldoorn en zes zorgorganisaties verrast het oranjecomité de bewoners en medewerkers van verzorgings- en verpleeghuizen op Koningsdag met Oranjegebak. Corona is zowel aan de bewoners als medewerkers niet onopgemerkt voorbij gegaan. Zij verdienen daarom een steuntje in de rug in de vorm van Oranjegebak. Op Koningsdag om 10.00 uur zijn de burgemeester van Apeldoorn Ton Heerts en onze voorzitter Simon Boon op een van de locaties aanwezig om de bewoners en medewerkers te verrassen met het Oranjegebak en een optreden van Rapper Dani.

Gebakjes

Op 26 april in de vroege ochtend begint bakkerij van de Wal Jolink met de productie van het 3960 Oranjegebakjes. In de namiddag vindt de verspreiding plaats over 33 locaties. We krijgen hierbij steun van de Fietskoeriers. Bij de dozen gebak zit een flyer waarop de reden van deze actie staat en welke voorgelezen kan worden op de locaties.

Koningssoep

Op zoek naar een lekker soepje voor Koningsdag? De Apeldoornse kok Alfred, bekend van Alfred Kookt (Kapelstraat), heeft op ons verzoek een heerlijke Koningssoep gemaakt. De burgemeester en onze voorzitter gaan de soep proeven. Op 27 april om 13.30 uur kun je dit meebeleven in de live uitzending bij RTV-Apeldoorn. Wil je ook genieten, het recept van de Koningssoep kun je vanaf 26 april vinden op onze website (www.k055.nl) en de website van Alfred Kookt (https://alfredkookt.nl/ ) en de soep is zeker de moeite van het proeven waard. 

Expositie Oranje

ThuiskunstwedstrijdDeelnemen kan niet meer, maar van 27 april tot en met 3 mei exposeren we een selectie van de kunstwerken via de ramen van de organiserende organisaties (digitale inzendingen via een groot scherm) in het cultuurkwartier (CODA, ACEC en Gigant). De Stichting Oranjefeesten Apeldoorn organiseert deze wedstrijd samen met CODA, ACEC, Gigant, Royal Talens en de Klup Apeldoorn. De inzendingen worden beoordeeld door een deskundige jury en op 23 april maken we de prijswinnaars bekend. Na 6 mei zijn de inzendingen te zien op het YouTube kanaal van de Klup en van de Stichting Oranjefeesten (Koningsdag055).

Oranje fietstourtocht

Gezond bezig zijn op Koningsdag; pak de fiets! Het Fietsgilde Apeldoorn heeft een knooppunten route samengesteld langs een aantal plaatsen die met het Koninklijk Huis te maken hebben. De route is 25 km lang, met start en finish bij het Oranjepark. De route loopt via Hoog-Soeren naar de kroondomeinen en Paleis het Loo en bevat veel Oranje wetenswaardigheden. Onderweg stellen we vragen. Mail de juiste antwoorden uiterlijk 28 april naar secretaris@k055.nl. Onder de goede inzenders verloot de Stichting Oranjefeesten enkele prijzen. De route is vanaf 21 april te downloaden via www.fietsgilde-apeldoorn.nl (actueel) en blijft ook na Koningsdag beschikbaar.

Apeldoornse Oranje autopuzzeltocht

Buitenhuis Groepsuitjes, Stichting Oranjefeesten Apeldoorn en Wegrestaurant De Kar organiseren samen met diverse verenigingen uit de gemeente Apeldoorn, op Koningsdag de Apeldoornse Oranje autopuzzeltocht. Een super gezellige, coronaproof, autopuzzeltocht door de gemeente Apeldoorn om samen met je partner of gezin aan deel te nemen.

Met het routeboek op schoot rijdt je in jouw eigen auto een mooie puzzelroute van ongeveer 60 km. Natuurlijk draag je een oranje sjaal of hoed voor het ultieme Koningsdag-gevoel. Al doet de titel dat wel vermoeden, het is geen race, doe vooral rustig aan en geniet van dit Koningsdag-uitje. Het routeboek is eenvoudig te volgen, dus ervaring is geen must.

De route leidt je via mooie weggetjes langs diverse drive throughs met controleposten door de gemeente Apeldoorn. Halverwege de tocht kom je langs wegrestaurant De Kar. Daar kan je, in alle rust, op de grote parkeerplaats genieten van een lekker kopje koffie/thee of ranja met een overheerlijke oranje tompouce. Onderweg los je allerlei raadsels en puzzels uit het routeboek op, die veelal met de route of met Koningsdag te maken hebben. Voor kinderen t/m 10 jaar zijn er route bingokaarten gemaakt; met afbeeldingen van allerlei dingen die ze tegen kunnen komen onderweg. En is je kaart vol dan heb je bingo en ontvang je een kadootje op het eindpunt.

Bij de drive through ga je de auto niet uit, zelfs de koffie met tompouce wordt bij je auto afgegeven tegen inlevering van het voucher welke je bij de start ontvangt. Alleen zo kunnen we het coronaproof organiseren. Equipes met de meeste punten maken kans op de prijzen, waaronder diverse dinerbonnen van de Apeldoornse horeca. 

En door onderweg een selfie te maken van jouw oranje outfit en die Koningsdag op Facebook plaatsen maak je kans op een uur lang gratis gebruik maken van alle attracties op de door Stichting Oranjefeesten georganiseerde Kermis. Vermeld bij jouw foto Apeldoornse Oranje Autopuzzeltocht en plaats een tag naar @K055Apeldoorn van Stichting Oranjefeesten Apeldoorn. Wie weet zijn jullie een van de 10 winnende auto’s!

Op het eindpunt laat je het routeboek met antwoorden achter en kunnen kinderen hun volle bingokaart inleveren. Naast dat je een leuke invulling van Koningsdag hebt, steun je bovendien de verenigingen uit de gemeente Apeldoorn. Want de deelnemende verenigingen ontvangen per deelnemer aan de route een mooie vergoeding voor hun clubkas! Welke verenigingen hun steentje bijdragen houden we nog even geheim, net als de route, die geven we nog niet prijs.

AANMELDEN: je kunt alleen mee doen door vooraf een startplek te reserveren. Dat kan via https://buitenhuisgroepsuitjes.nl/reserveer-apeldoornse-oranje-autopuzzeltocht Dit ivm spreiding van de deelnemers/auto’s. Starten kan vanaf 10.00 uur. Laatste startmogelijkheid is 14.00 uur. De start is bij Buitenhuis Groepsuitjes, Veenhuizerweg 138 Apeldoorn (Apeldoorn-Osseveld). Opgeven kan t/m zaterdag 24 april, maar wees snel, want VOL = VOL!

Er wordt op vooraf vastgestelde tijden gestart dus zorg dat je op tijd aanwezig bent op de door jullie gereserveerde starttijd. Dit om spreiding te reguleren. Je kunt eventueel op de parkeerplaats even wachten totdat je je kunt melden. Na je reservering ontvangt je een bevestigingsmail met informatie.

Na betaling (op 27 april) ontvang je het routeboek, een autonummer en een voucher voor de koffie/thee/ranja met tompouce onderweg.?Dit autonummer leg je zichtbaar achter de voorruit van je auto in de drive-thru’s van horeca en verenigingen.

Je naam en het aantal personen is namelijk gekoppeld aan dit autonummer. Op deze manier gaat het opschrijven van punten en uitdelen van koffie/tompouces sneller en veiliger bij de drive through’s. Alle prijswinnaars worden donderdag 29 april rond 20:00 uur bekend gemaakt op o.a. de Facebookpagina van Buitenhuis Groepsuitjes Apeldoorn en van Stichting Oranjefeesten Apeldoorn

https://www.facebook.com/BuitenhuisGroepsuitjes?locale=nl_NL

https://www.facebook.com/K055Apeldoorn?locale=nl_NL

Inschrijfgeld

Volwassenen: € 15 p.p. Kids t/m 12 jaar: € 10 p.p.
Voor de selfie actie geldt: Er zijn 10 winnende auto’s met maximaal 4 personen per auto, het is op uitnodiging van Stichting Oranjefeesten Apeldoorn, datum en tijdstip volgen later.

Oranje Pubquiz

Arno en Menno presenteren al bijna 14 jaar presenteren wij elke 2 maanden, in café’s in Apeldoorn, de supergezellige en drukbezochte ARNO & MENNO QUIZ.
Een pubquiz met algemene kennisvragen afgewisseld met leuke muziekfragmenten en foto’s. Voor elk wat wils dus! Zij noemen het inspanning door ontspanning en het belangrijkste daarbij is dat iedereen een gezellige avond heeft. En daar zorgen zij op geheel eigen vrolijke wijze voor..
Voor Koningsdag hebben zij een oranje getinte onlinepubquiz gemaakt van dik een uur lang. Je kan algemene kennisvragen verwachten en natuurlijk lekker muzieknummers van de jaren 60 t/m hedendaagse muziek. Het zijn pittige vragen maar ook vragen die iedereen wel zou kunnen beantwoorden. Ook zal er een fotoronde voorbij komen.

Hoe werkt het:
Weet je van de muziekfragmenten de titel én de uitvoerende artiest, dan verdien je twee punten. Heb je een van beide goed, dan ontvang je één punt. In tegenstelling tot een algemene kennis vraag of een vraag in de fotoronde; deze zijn twee punten waard. En het team/de persoon met de meeste punten heeft gewonnen. Zo simpel is het. Aanvang 19:30 uur en je hoeft je NIET van te voren in te schrijven.
De winnaar(s) mogen een uur lang gratis gebruik maken van alle attracties op de door Stichting Oranjefeesten georganiseerde Kermis. (op uitnodiging van Stichting Oranjefeesten Apeldoorn, datum en tijdstip volgen later, maximaal 4 personen kunnen winnen). Zeker de moeite waard om mee te doen dus!
Het zullen korte kleine rondes zijn zodat er zoveel mogelijk verschillende onderwerpen aan bod kunnen komen. En Arno en Menno hebben ons laten weten dat zij zich verheugen op een geweldige Oranje pubquiz met alle Apeldoorners. Zij hopen een gezellige afsluiting te kunnen bieden van Koningsdag 2021. Zij hebben er zin in, jullie ook?
De link naar de quiz: https://youtu.be/EwnHWqlZiH0

Serious Hits Top 2000

Serious Hits Top 2000 (voorheen Serious Xmas Party) is sinds 2011 een jaarlijkse concert in Gigant. De opbrengst van deze jaarlijkse show gaat altijd naar een liefdadigheidsinstelling. De show wordt verzorgd door 25 enthousiaste en (met name) Apeldoornse muzikanten. Waarbij zij in steeds wisselende bezettingen drie uur lang hits uit de Top 2000 worden gespeeld. Zij spelen van rock tot het Nederlandse levenslied, van disco tot alternatief. Alles met een greep uit vele decennia popmuziek. Één ding staat voorop: er moet meegezongen worden! Vanwege de positieve reacties uit het publiek en het plezier dat deze muzikanten aan het optreden beleven, hadden ze besloten vaker in een soortgelijke setting op te treden. Hun eerste buitenlucht optreden zou plaatsvinden op Koningsdag 2020 op maar liefst 2 podia in Apeldoorn!

Helaas gooide corona roet in het eten en is het maar de vraag of zij dit jaar hun buitenconcert debuut kunnen gaan maken. Echter schrikt dat de artiesten niet af en blijven zij muziek met elkaar maken. Speciaal voor Koningsdag hebben zij een videoclip gemaakt; een medley met als thema saamhorigheid. Iedere muzikant heeft op afstand, in zijn eigen omgeving, zijn eigen partij opgenomen. Op deze manier zijn ze toch weer een beetje met elkaar. Met deze video hopen zij het publiek iets moois te geven om naar kijken en te luisteren.
Releasedatum: 27 april 2021 00:00 uur
Houdt facebook pagina van Koningsdag Apeldoorn en Serious Hits in de gaten!
https://www.facebook.com/K055Apeldoorn?locale=nl_NL

https://www.facebook.com/SeriousHits/

Muziektheater Apeldoorn

Het Muziektheater Apeldoorn, de ‘hofleverancier’ van vrijwilligers op Koningsdag , heeft speciaal voor Koningsdag een zang en dans programma ingestudeerd en gaan dit binnenkort uitvoeren op een ‘geheime’ locatie. RTV-Apeldoorn gaat dit opnemen en op Koningsdag uitzenden.

Rapper Dani

Rapper Dani schrijft en rapt een Koningsdag rap voor Apeldoorn. Op Koningsdag gaat Rapper Dani optreden op drie locaties. Naast zijn beroemde freestyle rap laat hij zijn Koningsdag rap horen. RTV-Apeldoorn is bij het eerste optreden aanwezig (10.00 uur) en zal hiervan live verslag doen. Dit optreden zal in de loop van de dag nog diverse keren bij RTV-Apeldoorn te zien zijn.
Haal een koningsmaal aan huis en steun de horeca!Koningsdag vieren we dit jaar anders. Maar niet getreurd, de horeca pakt uit met een heleboel lekkers om thuis van te genieten! Een mooie win/win want daarmee support je ze ook nog eens.
Een handig horeca-aanbod op Koningsdag vind je op www.uitinapeldoorn.nl/koningsdag/thuismenu

Financiële steun

Het organiseren van activiteiten kost nu eenmaal geld. Door het niet doorgaan van de traditionele viering hebben wij geen inkomsten en vraagt de Stichting Oranjefeesten Apeldoorn (vrijwilligersorganisatie) de Apeldoornse bevolking om een financieel steuntje in de rug. Wij zijn hiervoor de crowdfundingsactie ‘Apeldoorners voor Apeldoorners’ gestart. Doneren is mogelijk via www.voorapeldoorn.nl

Corona

In verband met de geldende corona maatregelen is het niet mogelijk om bij enkele programma onderdelen bezoek toe te laten. Daarom staan niet overal tijdstippen of locaties vermeld. Hiervoor graag uw begrip.

Meer informatie

Meer informatie vindt je vinden op www.k055.nl of op dde Facebook pagina https://www.facebook.com/K055Apeldoorn?locale=nl_NL

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden