Expositie in de Grote Kerk: 75 + 1 jaar, Vrijheid is niet vanzelfsprekend

Apeldoorn - Met ruim 30.000 bolletjes papierpulp, gemaakt in een eikeldopje, maakte Bert Loman zestien objecten voor de expositie ‘75 +1 jaar Vrijheid’.

Twaalf objecten hiervan verwijzen onder andere naar de bevrijding van Apeldoorn, naar de moed van soldaten en verzetsmensen, naar het leed van miljoenen slachtoffers in het algemeen en die van het Joodse volk in het bijzonder.

Bovenal verwijzen de objecten naar de kostbaarheid en vreugde die werkelijke vrijheid schenkt: te mogen leven in een vrij land, met ruimte voor verschil, een land waar iedereen zichzelf mag zijn. Samen vormen ze ‘Monument van de bevrijding’.

Het werk 'De Tranen van Apeldoorn' verbeeldt: ‘Het Apeldoornsche Bosch’, een Joodse psychiatrische inrichting wordt in 1943 door de nazi’s ontruimd. Bijna twaalfhonderd patiënten en vijftig personeelsleden worden naar Auschwitz gedeporteerd. Velen zijn bij aankomst bijna direct omgebracht. Apeldoorn huilt. Aangezien we nog niet weten of en wanneer deze expositie te bezoeken is, zijn er op de website foto’s van de kunstobjecten te zien en is er informatie te lezen. Hopelijk komt er nog een mogelijkheid ‘live’ te gaan kijken voor 12 mei!

De bevrijdingsexposie 75+1 van Bert Loman samen met foto’s en filmmateriaal van de Vereniging Oud Apeldoorn.Een aantal van de foto's van de Vereniging Oude Apeldoorn is te zien op de website van de Grote Kerk.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden