<p>Nanda Roep bezoekt deze periode vier Apeldoornse scholen.</p>

Nanda Roep bezoekt deze periode vier Apeldoornse scholen.

(Foto: Juf Marleen)

Een schrijfster in de klas op Apeldoornse scholen

Apeldoorn - Voor het eerst sinds lange tijd hebben veel Apeldoornse schoolkinderen weer een gastles gekregen. Schrijfster Nanda Roep ondersteunt leerkrachten bij het ontwikkelen van leesplezier.

Deze weken gaat ze langs bij leerlingen van RKBS De Schakel Rederijkershoeve, RKBS De Schakel Muntersdonk, CSO De Prinsenhof en PCBO De Diamant – Het Kristal. Het Apeldoorns Stadsblad keek op gepaste afstand mee bij het bezoek aan De Schakel Rederijkershoeve.

“We waren al bezig om een schoolbezoek van Nanda Roep te regelen,” vertelt juf Erika van groep 5B. “En ineens kon het gratis, dat was een mooie verrassing.” Dankzij een subsidie van Het Letterenfonds was het tijdelijk mogelijk om gratis een schrijversbezoek aan te vragen. Het liep storm en het plafond van de subsidie is dan ook al bereikt.

De schrijfster legt uit dat schoolbezoeken een vast onderdeel zijn van haar werk. Roep: ‘Vanwege corona mocht het even niet en dat is best een probleem, want het bezoek van een schrijver blijkt een van de meest effectieve middelen om kinderen aan het lezen te krijgen.’

Uit onderzoek is gebleken dat 10% van de Nederlandse schoolkinderen laaggeletterd de basisschool verlaat. Aandacht voor het plezier in lezen wordt daarom belangrijk gevonden.

Ook vandaag reageren de kinderen enthousiast. Hugo (9jaar) zegt: “Het is heel leuk als iemand vertelt over een boek dat zij zelf heeft gemaakt.” Zijn klasgenootje Merle (8 jaar) is het ermee eens: “Sommige boeken kende ik en sommige helemaal niet. Nu wil ik ook de andere boeken lezen.”

Juf Erika vraagt wat de kinderen van het bezoek hebben onthouden en Julian (8 jaar) antwoordt: “Dat schrijver zijn heel leuk is, omdat je je fantasie erbij kunt gebruiken.” Zelf houdt hij ook van schrijven, net als sommige klasgenootjes. Meester Edwin vult het aan: “Ik heb nu zelf ook zin gekregen om te lezen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden