<p>Jessica van den Elburg (links) en Wilma&nbsp; Jonker voor de Fliere Fluiter</p>

Jessica van den Elburg (links) en Wilma  Jonker voor de Fliere Fluiter

(Foto: Gert Perdon)

Horeca Apeldoorn: groter terras liefst bij de zaak

Apeldoorn - Bovenop de versoepeling van de regels voor de horeca die de regering heeft aangekondigd, wil de gemeente Apeldoorn ruimere terrassen toestaan. Het gaat om ‘’terrastuinen’’ aan de rand van de binnenstad, die plek bieden aan maximaal zestig bezoekers. Deze krant maakte een rondje en vroeg ondernemers of zij van plan van de regeling gebruik te maken.

Door Leo Polhuijs

Ondernemers moeten zelf actie ondernemen om in aanmerking te komen. De maatregel is bedoeld om de horeca wat lucht te geven in deze moeilijke coronatijden en richt zich op cafés die geen eigen terras hebben. Het gemeentebestuur heeft een aantal voorwaarden verbonden aan de verruiming, Zo mogen de horeca ondernemers geen activiteiten organiseren die lijken op een evenement, om te voorkomen dat er teveel mensen bij elkaar komen. Ook vorig jaar bestond de mogelijkheid om een extra terras te openen. 

De Olifant was toen één van de zaken die een terras opende, aan het Stationsplein. De Buren doet in elk geval niet mee.. ‘’Wij hebben een ruim buitenterras en het zou dus niet eerlijk zijn als wij een vergunning aan de gemeente zouden vragen, De maatregel van de gemeente is juist bedoeld voor zaken zonder terras. Die moeten eerst een kans krijgen.’’ 

Lunchroom en wijnbar Rembrandt aan de Marktstraat in het centrum wil graag meedoen. ‘’Als het kan, doen we mee. We hebben wel een aantal terrasstoelen maar misschien kunnen we aan de overkant van de straat uitbreiden. We zijn sowieso actief; vorige week hebben we nog een 48 uur durende livestream georganiseerd met een bierproeverij.’’ 

‘Als je een beetje creatief bent, zijn er wel mogelijkheden’

Jeroen, van het oudste café van Apeldoorn, Het Oude Huis aan de Deventerstraat, zou op zich best mee willen doen. ‘’Ik heb een vergunning aangevraagd bij de gemeente voor uitbreiding van het terras bij mij in de straat. Maar de gemeente vond de straat te smal dus het gaat niet door. Ik ben trouwens niet voor terrassen op een plek ergens verder weg. Dan wacht ik liever op het moment dat de horeca weer helemaal open mag, hopelijk in de zomer.’’

Gesleep

Jessica van den Elburg van De Fliere Fluiter aan de Marktstraat: ‘’Wij hebben wel een aantal terrasplekken bij onze zaak, maar als we er meer kunnen realiseren, zou dat natuurlijk mooi zijn. Ik heb momenteel vijftig plekken maar om ergens anders in de stad een terras te realiseren - daar ben ik niet zo voor. Het kost veel geld en het is een heel heen en weer gesleep. Je moet altijd maar zien of je de investering er weer uit krijgt. Het is een lastige tijd voor de horeca, maar als je een beetje creatief bent, zijn er wel mogelijkheden om toch wat extra omzet te halen. Zo hebben wij bijvoorbeeld een bierloket waar je volgens het principe van bier to go kunt afhalen. Dit is in verband met corona helemaal veilig. De bestelling wordt aan de voorkant van onze zaak aangegeven. Veel klanten maken daar gebruik van.’’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden