<p>Het is zijn maatschappelijke betrokkenheid die Joop Pelis&nbsp; drijft om de VirUvAir aan de man te brengen.&nbsp;</p>

Het is zijn maatschappelijke betrokkenheid die Joop Pelis  drijft om de VirUvAir aan de man te brengen. 

Foto: (foto Gert Perdon)

Virus bestrijden met ‘simpel apparaat’

Apeldoorn - Rijk hoeft hij er als gepensioneerd chemisch analist niet van te worden. Het is zijn maatschappelijke betrokkenheid die Joop Pelis uit Apeldoorn drijft om de VirUvAir aan de man te brengen. Het betreft een product dat door middel van UV-C licht ziektekiemen, schimmels en virussen doodt en zo de lucht in een ruimte desinfecteert.

Door Bert Nijenhuis

Want het is algemeen bekend dat UV-C licht bij overmaat een slechte invloed heeft op de mens. “Daarom worden in Amerika kantoorruimten er alleen mee ontsmet als er niemand aanwezig is”, verklaart Pelis. “UV-C licht is schadelijk voor alle levende organismen, van schimmels tot mensen. Maar vanwege de gecontroleerde behuizing ondervinden mensen geen schade van de VirUvAir.”

De Apeldoorner haast zich eraan toe te voegen dat hij niet de bedenker van het product is. “Ik ben al jarenlang bevriend met Paul de Kleine en Hendrik Glastra, twee mannen die hun sporen in de chemie ruimschoots hebben verdiend. We hebben dit project gezamenlijk op poten gezet, maar het ontwerp komt van Glastra. Hij is 97 jaar en heeft zeker zestig patenten op zijn naam staan. De VirUvAir heeft hij samengesteld uit diverse technieken die vrij gebruikt mogen worden. UV-C licht wordt al decennia toegepast in de medische wereld.”

‘Bij massaal gebruik kunnen de ziektekosten omlaag’

Niet verwonderlijk dat ook het bedrijfsleven een graantje wil meepikken. “UV-C desinfectie lampen worden voor bedragen over de duizend euro verkocht”, weet Pelis. “Dat betekent dat veel mensen zichzelf niet op die manier kunnen beschermen. Daar willen wij met een betaalbaar product verandering in brengen. Het is een simpel apparaatje met een ventilator, dat je alleen maar in het stopcontact hoeft te steken.” De hamvraag is natuurlijk: beschermt de VirUvAir de mens tegen het coronavirus? “Als iemand je recht in je gezicht hoest uiteraard niet. In ruimtes waar mensen samenkomen - of het nu een kantoor, klaslokaal of verzorgingshuis is - brengt het apparaat de besmettingskans flink omlaag. Dat geldt naast corona net zo goed voor verkoudheid en griep. Ik ben ervan overtuigd dat bij massaal gebruik de ziektekosten omlaag zouden kunnen.”

Dat UV-C licht nog geen gemeengoed is als desinfecteringsmiddel, komt volgens Pelis door het imago. ”Dat is erg jammer. Van het AstraZeneca vaccin wordt gezegd dat de nadelen niet opwegen tegen de voordelen. Ons product heeft enkel voordelen. Dat blijkt ook uit de eerste reacties van mensen die een VirUvAir hebben geïnstalleerd. Een oudere, astmatische dame is de corona- en griepperiode goed doorgekomen. Iemand anders is met succes de strijd tegen schimmels in een kruipruimte aangegaan. Een echtpaar heeft er eentje geplaatst in de mancave van hun studerende zoon. Ondanks het feit dat daar iemand met corona aanwezig is geweest, hebben er geen onderlinge besmettingen plaatsgevonden.”

viruvair.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden