Foto: Inside Creative House

Coronavaccinatie in Beekbergen van de grond

BEEKBERGEN - Maandag was het eindelijk zover: de 63- en 64-jarigen en mensen met morbide obesitas van huisartsenpraktijk Reijnen en Spruyt in Beekbergen mochten hun coronavaccin ophalen. Het vaccineren liep ondanks de twijfel rondom het AstraZeneca-vaccin gesmeerd.

Door Jasmijn Apte

Ruim honderd mensen zijn maandag gevaccineerd. Toch waren er wel een paar afmeldingen. “Sommige mensen waren al door hun werkgever gevaccineerd en andere mensen hadden geen vertrouwen in het AstraZeneca-vaccin dus die hebben afgezegd,” vertelt doktersassistente Agnes Mateman. Ze is al ruim twee jaar werkzaam is bij huisartsenpraktijk Reijnen en Spruyt. “Dat waren ongeveer vijftien mensen. Waarschijnlijk heeft de negatieve publiciteit over het AstraZeneca-vaccin wel invloed heeft gehad op de besluitvorming van mensen,” aldus Mateman.

Bijwerkingen

Ruim twee weken geleden is het vaccineren met het AstraZeneca-vaccin tijdelijk stopgezet, omdat in verschillende Europese landen meerdere trombosegevallen optraden na vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin. “Dat heeft een hoop onrust veroorzaakt,” vertelt Mateman. “We hadden een vaccinatiedag voorbereid en alles was in kan en kruiken totdat we op het laatste moment hoorden dat alle vaccinaties met het AstraZeneca-vaccin werden stopgezet. Toen moesten we iedereen afzeggen, een nieuwe datum prikken en de locatie die we hadden afgehuurd ook opnieuw reserveren.”

Omdat er twijfels waren van patiënten over het AstraZeneca-vaccin heeft de huisartsenpraktijk maatregelen genomen om hun goed voor te lichten. “We hebben mensen een A4’tje meegegeven met de mogelijke bijwerkingen die ze kunnen verwachten,” legt huisarts Gracia Reijnen uit. “Er werd onderling de patiënten wel over de angst van de bijwerkingen gesproken, maar ik denk dat de mensen die extreem bang waren voor de bijwerkingen al zijn afgehaakt.” Op dat informatieformulier staan bijwerkingen die onschuldig zijn, maar ook bij welke eventuele bijwerkingen en symptomen mensen contact moeten opnemen met de huisarts. Volgens Reijnen is goede voorlichting belangrijk om mensen te laten weten waar ze aan toe zijn, maar ook om mensen te instrueren wanneer ze aan de bel moeten trekken.

Vaccinatie

Met de coronamaatregelen is op de eerste inentingsdag ook goed rekening gehouden. Gracia Reijnen legt uit: “Wij hebben zorggedragen aan de onderlinge afstand van anderhalve meter voor zowel de gevaccineerde patiënten als de medewerkers. We hadden allemaal bescherming; mondkapjes en handschoenen aan.” Verder was er voldoende tijd gepland tussen de oproepen. Hierdoor ontstond er geen lange rij buiten. “We hebben ook rekening gehouden met de keuze van het gebouw, zodat er in alle ruimtes een aparte in- en uitgang was.”

Volgens Agnes Mateman zijn vaccins de weg naar meer vrijheid. “Mensen willen hun oude leven weer terug, hun kleinkinderen knuffelen en zonder angst andere mensen kunnen ontmoeten. Om die reden zijn ze bereid om de eventuele bijwerkingen op zich nemen, omdat iedereen weer toe is aan contact.” Gracia Reijnen is het daarmee eens. “Je krijgt nooit 100 procent immuniteit. De vraag is of corona helemaal verdwijnt, maar testen en vaccineren is de enige weg hieruit. Ik heb wel het idee dat de coronavaccinatie mogelijk de rol van de griepprik krijgt; dat je moet herhalen.”

De volgende prik is over ongeveer twee maanden. Zowel Agnes Mateman als Gracia Reijnen hebben het volste vertrouwen dat alles voor de tweede vaccinatie soepel zal verlopen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden