<p>Deze week mag haar kapsalon weer open. &ldquo;Het liefst zit ik toch met mijn handen in het haar!&rdquo; (foto Gert Perdon)</p>

Deze week mag haar kapsalon weer open. “Het liefst zit ik toch met mijn handen in het haar!” (foto Gert Perdon)

(Foto: )

Kapsalon van Sanne mag weer open: ‘Het liefst zit ik toch met mijn handen in het haar!’

Apeldoorn - Maandenlang kon ze haar beroep als kapster vanwege de coronamaatregelen niet uitoefenen. Meer tegenslag volgde toen ze zelf corona kreeg. Maar Sanne Hagen uit Apeldoorn is niet iemand die snel bij de pakken neerzit. Eenmaal hersteld, gaf ze een positieve draai aan alle negativiteit met een online knipworkshop. Deze week mag haar kapsalon weer open. “Het liefst zit ik toch met mijn handen in het haar!”

Door Bert Nijenhuis

Hoewel ze als eenmanszaak prima coronaproof had kunnen doorknippen, heeft Sanne begrip voor de overheidsmaatregelen. “Het zou ook oneerlijk zijn als een deel van de kapperszaken open had mogen blijven. Ik heb geluk dat ik mijn zaak aan huis heb en geen personeelskosten. Uiteraard is het vervelend inkomsten te moeten missen, maar we konden het redden met het salaris van mijn man. De stress waarmee veel collega’s te maken kregen, heb ik niet ervaren.”

Dat ze vanwege corona niet mocht werken en vervolgens zelf door de ziekte werd getroffen, noemt ze vervelend. “Ik ben nooit bang geweest om in het ziekenhuis te belanden. Het was voor mij een flinke griep.” Toen ze zich na een paar weken beter voelde, maar nog niet aan het werk mocht, besloot ze het roer om te gooien. “Ik wilde iets doen waar ik blij van werd. Ooit heb ik met veel plezier les gegeven op de kappersschool. Zo ben ik op het idee gekomen voor de knipworkshop.”

Nieuwe klanten

Daarmee heeft ze tot dusver pakweg twintig cursisten geholpen bij het in model brengen van coronakapsels. “Mensen uit mijn vaste klantenkring, maar via social media en Markplaats hebben zich ook nieuwe klanten gemeld. Tijdens een intake hebben ze foto’s laten zien van degenen die geknipt moesten worden en verteld wat er moest gebeuren. Het ging natuurlijk om bijknippen en niet om metamorfoses. De workshop vond plaats via Teams of Zoom. Ik deed iets voor op een knipkop, waarna de cursisten het nadeden.”

‘Online lesgeven is zeker iets om op terug te vallen’

Voor deelname waren geen professionele kappersspullen nodig. “Slechts één deelnemer kocht een knipsetje”, lacht Sanne. “De anderen deden het bijvoorbeeld met een naaischaar. Eentje zelfs met een operatieschaar.” De cursisten waren na afloop vol lof over de docent en trots op hun eigen kunnen. Kritiek kwam er van collega’s, die Sanne ervan beschuldigden expertise weg te geven. “Ik had erop gerekend en me voorgenomen er niet op te reageren. Het was daarom fijn dat anderen het voor me opnamen. Ik geef slechts tips weg en zeker geen jarenlange expertise. Mensen staan te popelen om weer écht naar de kapper te kunnen.”

Kletsen

De kappers popelen zelf ook, Sanne voorop. “Tijdens de knipworkshop ontbreekt het sociale praatje. Het is zo fijn om weer bij te kunnen kletsen met mijn klanten. Het zou leuk zijn om workshops te blijven geven, maar de belangstelling zal minder groot zijn. De derde golf? Daar maak ik me niet druk om. Mocht de kapsalon ooit weer op slot moeten, dan is online lesgeven zeker iets om op terug te vallen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden