EOD maakt vier vliegtuigbommen uit WOII op Uddelse Buurtveld onschadelijk

Uddel - Op het Uddelse Buurtveld in het Kroondomeinen zijn maandagmiddag door de EOD vier vliegtuigbommen uit WOII onschadelijk gemaakt.

Een gespecialiseerd zoekbedrijf heeft bij het ruimen van munitie op het veld de vier vliegtuigbommen aangetroffen. Na de vondst heeft de EOD in samenwerking met het zoekbedrijf de bommen geïdentificeerd en veiliggesteld. Vanmorgen is de EOD gestart met het ontgraven van de bommen, rond 14.30 uur zijn de bommen onschadelijk gemaakt.

De bommen zijn van Duitse makelij. Het gaat om bommen van het type 250 Kg SC (spreng cilindrisch). Deze bevatten elk circa 130 kg springstof. Omdat de ontstekers van de bommen zwaar geoxideerd zijn was het voor de EOD niet mogelijk om de ontstekers te identificeren. Hierdoor moest de EOD uit gaan van het gevaarlijkste type. Dat zijn gewapende bommen met een lange tijd vertrager (LztZ 17) met voorgespannen slagpin. Om veiligheidsredenen was het luchtruim en een cirkel van circa 375 meter rondom de bommen afgesloten voor publiek. .

Sinds 1998 vindt in opdracht van de gemeente Apeldoorn een onderzoek naar niet gesprongen explosieven plaats in de bossen bij Hoog Soeren en op de heide van Uddel. In de bossen lag hier een groot Duits munitiedepot uit de Tweede Wereldoorlog (een gebied van circa 675 hectare groot).

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden