Wake in Apeldoorn voor humaan asiel- en migratiebeleid

Apeldoorn - Op 4 maart gaat er een lopend vuurtje door Apeldoorn. Onder de noemer “Lopend Vuur” houden dertig demonstranten op 4 maart een wake voor humaan migratiebeleid.

Het lopend vuur gaat van 1 tot 17 maart dwars door Nederland. In ruim 40 plaatsen vinden er wakes en tochten plaats, die allemaal vlak voor de verkiezingen in Den Haag uitkomen. De demonstranten vragen aandacht voor de onmenselijke omstandigheden waarin gevluchte mensen moeten overleven in Europa, van Moria tot Calais en van Sarajevo tot Amsterdam.

Op 4 maart om 19 uur start in Apeldoorn een wake. Drie sprekers zullen een kort woordje doen en dan zijn we een paar minuten stil, verbonden met vluchtelingen en migranten dichtbij en ver weg. Op 5 maart gaat de tocht verder richting Zutphen. Gertrudeke van der Maas, coördinator van de wake in Apeldoorn, vertelt waarom zij meedoet:

"De situatie waarin vluchtelingen aan de grenzen van Europa moeten leven - of beter gezegd overleven - vind ik onmenselijk. Als Europeaan schaam ik me daarvoor.Ik pleit voor een humane omgang met vluchtelingen en migranten.”

De landelijke actie wordt georganiseerd door Vluchtelingencomité Groningen en MiGreat. Doel is om het destructieve migratiebeleid van de afgelopen jaren op de kaart te zetten, mensen te informeren over de gevolgen van hun stem op de leefomstandigheden van vluchtelingen én aan de komende regering te laten zien dat er draagvlak is voor menselijk migratiebeleid. Roos (MiGreat) is een van de initiatiefnemers en legt uit waarom: “Na jaren gewerkt te hebben aan de Europese grenzen, kan ik alleen maar zeggen dat mensen er slechter aan toe zijn dan ooit. Het geweld van grenspolitie, de verwaarlozing in de kampen, de mensen die dakloos aan hun lot over worden gelaten: dit beleid maakt mensenlevens kapot. Het moet anders. De komende regering moet werk maken van humane opvang en veilige vluchtroutes.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden