De Herenboerderij op het Wenumseveld


Foto:

De Herenboerderij op het Wenumseveld

Apeldoorn - Tussen Apeldoorn en Vaassen ligt Wenum-Wiesel, een zogenoemd tweeling-dorp, bekend bij de meeste Apeldoorners.

De boerderij ligt in Wenum. Op de fiets, wandelend of zelfs met de auto, ben je hier misschien al eens langs gekomen. Grenzend aan het klompenpad enerzijds en de Wenumseveldweg aan de andere kant liggen daar de boomgaard en de nu nog groene weilanden van de Herenboerderij. De varkensweide en de kippencaravan vallen op als je dichterbij komt.

De akkers zien er voor het grootste deel nog kaal en koud uit, het is immers winter. Maar in de loop van februari/maart gaat dat veranderen: dan worden 4000 struiken van Stichting Landschapsbeheer Gelderland geplant. Dit om een nog mooier buitengebied te creëren en in het landschap iets terug te brengen van hoe het vroeger was, met streekeigen beplanting. Onderliggende reden is natuurlijk ook om de biodiversiteit te bevorderen, met genoeg ruimte voor insecten, vogeltjes en dieren om te kunnen schuilen en voedsel te vinden.

De boomgaard die vorig jaar april is geplant, is nog niet compleet. Er komt een hoogstam boomgaard bij met appel-, peren-, kersen- en perzikbomen, als aanvulling op de laagstam fruitbomen.

Voor de Herenboeren is het bijzonder fijn dat er nu twee vaste boeren in dienst zijn. Fabian Kemps Verhage en Mas van de Pol zijn nu de vaste krachten en werken hard om de leden straks verse groenten en fruit, vlees en eieren van de boerderij te kunnen laten ophalen. Want daar is uiteindelijk de Herenboerderij voor opgezet. Lokaal duurzaam voedsel produceren.

De officiële opening laat nog even op zich wachten, en iedereen weet wat daar de reden voor is: corona. Het werk gaat door op de boerderij. Vele vrijwilligers (die volgens de richtlijnen van het RIVM met slechts enkelen per keer mogen komen en dus op hun beurt moeten wachten soms) verzetten zwaar werk. Vol enthousiasme melden zij zich steeds weer aan, en ze zijn ook hard nodig!

Wil je op de hoogte blijven van de gebeurtenissen op en om Herenboerderij Wenumseveld? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief via wenumseveld@herenboeren.nl of kijk op de site wenumseveld.herenboeren.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden