Foenix hoopt snel uit as te herrijzen. ‘Rationeel snap ik dat het nu niet mogelijk is om open te gaan’


<p>&nbsp;Volgens de branchevereniging kunnen vrijwel nergens nog spullen worden ingeleverd. Een uitzondering is Foenix. (foto Gert Perdon)</p>

 Volgens de branchevereniging kunnen vrijwel nergens nog spullen worden ingeleverd. Een uitzondering is Foenix. (foto Gert Perdon)

(Foto: )

Foenix hoopt snel uit as te herrijzen. ‘Rationeel snap ik dat het nu niet mogelijk is om open te gaan’

Apeldoorn - Voor veel mensen is de lockdown aanleiding om eens flink op te ruimen. Overtollige huisraad gaat veelal naar kringloopbedrijven. Een win-winsituatie zou je zeggen, maar een kanttekening is op zijn plaats. Doordat kringloopwinkels niet open mogen, raakt de opslag overvol. Volgens de branchevereniging van kringloopwinkels kunnen vrijwel nergens nog spullen worden ingeleverd. Een uitzondering is Foenix in Apeldoorn. “Wel hanteren we tijdelijk een strenger aannamebeleid”, zegt directeur Arjin Jans.

Door Bert Nijenhuis

Een groot verschil met de vorige lockdown is dat Foenix haar drie winkels toen kon openhouden. “De omzet was aanvankelijk lager”, herinnert Jans zich. “Maar het werd al snel weer drukker.” Een groot contrast met het heden, want ondanks een overvloed aan spullen is er geen klant te bekennen. “Qua gevoel zou ik natuurlijk heel graag open gaan. Rationeel snap ik dat dit nu niet mogelijk is en mopperen is zinloos. Eerdere coronamaatregelen hadden niet voldoende effect, dus ik snap dat we dit offer moeten maken.”

Desondanks noemt de Foenix-directeur de gevolgen een aanslag op de spaarpot. “Die is al niet erg groot, omdat we een stichting zijn. We hebben 37 mensen in vaste dienst en daarnaast werken hier nog eens honderdvijftig mensen via verschillende re-integratietrajecten. Met de NOW-regeling worden we voor 63 procent tegemoet gekomen in de loonkosten. Helaas redden we het daar niet mee. Toch willen we iedereen zoveel mogelijk aan het werk houden. Een groot deel van onze medewerkers heeft baat bij dagelijkse structuur.”

‘Rationeel snap ik dat het nu niet mogelijk is om open te gaan’

Er wordt dan ook keihard gewerkt in de verschillende Foenix-vestigingen. “We maken van de nood een deugd”, verklaart Jans. “We krijgen steeds meer spullen en daarmee zijn we de winkels nu slimmer en beter aan het inrichten. We gaan zoveel mogelijk de hoogte in, zodat de paden breed blijven. Kapotte spullen worden als altijd gerenoveerd en ook onze vrachtwagens blijven rondrijden om spullen op te halen.” Die kunnen ook worden langs gebracht bij het innamepunt aan Aruba 12. “Omdat er elders niet ingeleverd kan worden, zien we daar nu ook mensen uit plaatsen als Vaassen en Epe. Om ruimtegebrek te voorkomen, nemen we tijdelijk geen bedden, babyspullen en kinderkleding aan. Daar hebben we voorlopig nog genoeg van. Bankstellen blijven we wel aannemen. De aanvoer daarvan is beperkt, omdat meubelwinkels zijn gesloten en mensen daardoor langer op hun oude bank blijven zitten.”

Foenix heeft niet alleen een duurzame en maatschappelijke, maar duidelijk ook een sociale functie. Jans: “Bij de telefooncentrale komen ontzettend veel telefoontjes binnen van klanten die ons missen en hun verhaal willen doen. Ook daar wordt alle tijd voor genomen. Hopelijk kunnen we onze naam eer aandoen door als een feniks uit het as te herrijzen en vanaf 9 februari klanten weer verwelkomen in onze winkels.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden