Duurzaam & coronaproof kleren ruilen met kettingkledingruil. ‘Deelnemers mogen de tas drie dagen houden’


<p>Sarah Meurs is initiatiefnemer en organisator van Ketting Kledingruil Apeldoorn. &ldquo;De eerste tas is onderweg. Ik ben reuze benieuwd wat er wordt uitgehaald en ingestopt!&rdquo; ( foto Gert Perdon)</p>

Sarah Meurs is initiatiefnemer en organisator van Ketting Kledingruil Apeldoorn. “De eerste tas is onderweg. Ik ben reuze benieuwd wat er wordt uitgehaald en ingestopt!” ( foto Gert Perdon)

(Foto: )

Duurzaam & coronaproof kleren ruilen met kettingkledingruil. ‘Deelnemers mogen de tas drie dagen houden’

Apeldoorn - Wat tijdens de eerste lockdown begon als lokaal coronaproof alternatief voor ‘live’ kleding ruilen, is met bijna vijfhonderd deelnemers uitgegroeid tot een landelijke trend. Het idee achter Ketting Kledingruil is simpel; grote tassen met kleding leggen routes af langs deelnemers in een stad of stadsdeel. Sarah Meurs is initiatiefnemer en organisator van Ketting Kledingruil Apeldoorn. “De eerste tas is onderweg. Ik ben reuze benieuwd wat er wordt uitgehaald en ingestopt!”

Door Bert Nijenhuis

De Apeldoornse werd op het initiatief geattendeerd door ‘hetkanWEL’. “Dat is een organisatie die wil bijdragen aan een groener, eerlijker en leuker leven. In hun nieuwsbrief las ik over een dame die kledingruilbeurzen in Amsterdam-Noord organiseerde. Toen dat door corona niet langer kon, begon ze de Ketting Kledingruil. Het sprak me gelijk aan, vooral vanwege de duurzame insteek. Zelf probeer ik elk jaar nog groener te gaan leven. Zo gebruik ik natuurlijke schoonmaakmiddelen en koop ik spullen bij de kringloopwinkel. Dat laatste kan op dit moment niet en ook daarvoor is de Ketting Kledingruil een mooi alternatief.”

Tijdens de lockdown wordt er vanzelfsprekend volop kleding online gekocht. Praktisch wellicht, maar allerminst duurzaam. “Teruggestuurde kleding wordt vaak vernietigd. Kledingstukken die worden gehouden, verdwijnen soms na één keer dragen al achterin de kast. Zonde!” Voor Meurs reden genoeg om Ketting Kledingruil Apeldoorn te starten. “Een oproepje onder mijn eigen kennissen op Instagram heeft alvast geleid tot zes aanmeldingen. Daarnaast hebben zich nog eens twee mensen aangesloten via het landelijke formulier. Eén deelnemer woont in Zuidbroek, zelf zit ik tegen Ugchelen aan en de rest bevindt zich daar ongeveer tussenin.”

Met behulp van een app heeft de initiatiefnemer een logische route langs de acht adressen samengesteld. “Elke deelnemer brengt de tas naar het volgende adres in de ketting. Er zit dus ook een sociaal aspect aan, want zo kom je – coronaproof uiteraard – nog eens ergens. Deelnemers mogen de tas drie dagen houden en er naar wens kleding uithalen en instoppen. Als je er iets hebt uitgehaald dat niet beviel of dat je slechts één keer wilde dragen, kun je het de volgende keer gewoon weer in de tas stoppen. Naarmate zich meer mensen aanmelden, kunnen er meer tassen worden toegevoegd. Eén tas op zes deelnemers is ideaal.”

Meurs hoopt op een Apeldoornse ketting van in elk geval dertig mensen. “Er kan ook op allerlei manieren mee gevarieerd worden. Zo zijn er in andere steden kettingen ontstaan voor kinderkleding en schoenen. Mannen kunnen een eigen ketting beginnen.” De Apeldoornse deelnemers zitten zowel in een lokale als een landelijke appgroep. “Daarop kun je bijvoorbeeld foto’s van je aanwinsten delen en elkaar beter leren kennen. Wat weer bijdraagt aan het groepsgevoel dat we tijdens de coronacrisis zo missen.”

kettingkledingruil.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden