Nieuwe orders voor je borders [aangeboden door Yarinde.nl]


Foto: Pexels
aangeboden door Yarinde.nl

Nieuwe orders voor je borders

Nee, qua uitspraak rijmt dat niet helemaal, sorry. Maar het is natuurlijk wel helemaal aan jou hoe jij je nieuwe of bestaande bloemperken in gaat richten.

Misschien zijn er slechts enkele aanpassingen nodig om er een mooi geheel van te maken of komt er een hele metamorfose van de grond bij kijken die jij van wat meer fleur en kleur wilt gaan voorzien. Je keuze hangt uiteraard wel af van welke planten geschikt zijn voor de plek waar jij een border gaat aanleggen of aanpassen. En ook van de aanschaf van losse planten of complete borderpakketten, waarin alles zit wat je nodig hebt. Natuurlijk heb je wel minder controle over de inhoud wanneer je niet voor losse begroeiing kiest.

Een belangrijk advies? Wees kritisch! De volgende punten zouden van invloed moeten zijn op je keuze.

  • Gemiddelde lengte: kies de planten uit die net zo hoog of laag zijn als jij ze hebben wilt en controleer goed of ze geen andere gewassen overschaduwen. 
  • Bodem: sommige siergrassen hebben een speciaal type bodem nodig om te kunnen groeien. Zoek ze hier dan dus ook op uit.
  • Omstandigheden: gun planten die licht nodig hebben volop aandacht van de zon. Zo niet, dan mogen ze wat meer in de achterhoede staan.
  • Verzorging: controleer hoeveel verzorging je siergras vereist.

Een border bestaat normaal gesproken uit:

Siergrassen

En ja, zoals we al hierboven hebben aangegeven, bestaan die uit verschillende soorten, met zeer diverse eigenschappen. Er bestaan ruwweg twee categorieën:

Lage siergrassen

Deze hebben vooral de functie om voor opvulling te zorgen. Dankzij de kleinere planten komen de grotere beter uit de verf. Maar daarom zijn de lage siergrassen echt nog wel aangenaam om naar te kijken, hoor! Zorg er echter wel voor dat ze voldoende licht opvangen en daarom niet te veel in de schaduw staan van hun grotere broers en zussen. Tenminste, tenzij ze natuurlijk in de schaduw ook heel goed gedijen. Dan hebben we niks gezegd.

Hoge siergrassen

Wanneer we specifiek lage siergrassen benoemen, moge het geen verrassing zijn dat er ook hoge bestaan. En dat is ook zo! Het mooie aan hoge siergrassen blijft dat je ze overal kunt neerzetten. Zowel op de voor- als achtergrond doen ze het erg goed. In dat laatste geval kunnen ze mooi een lelijk decor wegwerpen, zoals een minder aantrekkelijk uitziende muur. Zeker wanneer die niet beschilderd mag worden, fleuren deze planten de boel flink op! Al helemaal omdat ze vlinders aantrekken. Dat noemen we dubbele winst!

Siergrind

Wanneer je alle planten in huis hebt, ben je er nog niet. Hoe zit het namelijk met alle grond die je nog tussen de begroeiing door ziet? Misschien heb je daar vrede mee, maar er kan nog zo veel mee gebeuren. Strooi er bijvoorbeeld wat siergrind overheen om het geheel meer eenheid te geven. Die steentjes zakken echter wel weg in de modder wanneer het regent, maar dat voorkom je door er een worteldoek onder te leggen. Dat werkt meteen onkruid tegen.

Verhoging

Borders kunnen heel mooi overlopen naar je tuinpad of de rest van het tuinoppervlak. Maar verschil moet er soms ook zijn, en dan wil je toch een duidelijker grens stellen. Dat doe je door een borderrand aan te brengen. Dit is een kleine verhoging die de border iets boven de rest van de grond uit doet steken. Bestel je borderrand bij je plaatselijke bouwmarkt of maak ‘m zelf van duurzaam metaal of gebruik natuurlijk hout als basis.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden