Help mee Apeldoorn schoonhouden


<p>Steeds meer mensen worden zich bewust dat een schoner milieu bij het individu begint.&nbsp;</p>

Steeds meer mensen worden zich bewust dat een schoner milieu bij het individu begint. 

(Foto:)

Help mee Apeldoorn schoonhouden

Apeldoorn - Burgerinitiatief Zero Waste Apeldoorn gaf zaterdag 9 januari het startsein voor een nieuw seizoen met opruimacties. Doel is verminderen van afval en verspilling.

In 2019 ontstond een samenwerking met de Gemeente Apeldoorn met ‘Heel Apeldoorn is Rein’. Nu al 2 jaar houdt Zero Waste Apeldoorn allerlei zwerfafval opruimacties die door ‘Heel Apeldoorn is Rein’ worden gefaciliteerd. Voor 2021 staan verschillende opruimacties op de kalender waarbij het advies van het RIVM inzake het coronavirus wordt gehanteerd.

“We zijn 9 januari gestart met de maandelijkse ‘Schoonwandeling’ op acht locaties in Apeldoorn. Iedere tweede zaterdag van de maand gaan we op pad met uitzondering van 20 maart en 18 september. Voor elke locatie hebben we voor tien vrijwilligers materialen waarmee het zwerfafval op een veilige manier kan worden verzameld. Meedoen? stuur ons een mail via zerowasteapeldoorn@gmail.com. Voor de opruim locatie ‘Zwitsalterrein’ zijn we op zoek naar één of twee begeleiders. Aanmelden kan via bovengenoemd mailadres”, aldus een woordvoerder.

Ploggen is de nieuwste trend uit Scandinavië. Kortgezegd komt het er op neer dat je hardlopen combineert met het oprapen van zwerfafval, zodat je niet alleen goed bezig bent voor je gezondheid, maar ook voor het milieu. Win-win dus. Iedere derde zondag van de maand. Vanaf 10 uur tot 12 uur, steeds op een andere locatie binnen of net buiten de bebouwde kom. Ploggen met het Apeldoorns Plogging team is voor alle conditieniveaus geschikt, van beginner tot goed getrainde hardloper. “Omdat we vaak voor plogging routes binnen of net buiten de bebouwde kom kiezen is de route meestal een kilometer of 4-6 en de gemiddelde hardloop snelheid na twee uur is zeer laag (3 km/u). Echter is het wel een complete workout met intervalletjes,vele lunges/squats, en sjouwen met plog tassen in de hand. Sluit je aan in de whatsapp groep voor meer info, door een mail te sturen naar zerowasteapeldoorn@gmail.com.”

Veel mensen ergeren zich aan zwerfafval en hondenpoep op straat. We kunnen ons wel blijven irriteren, maar we kunnen ook in actie komen en de handen uit de mouwen steken. Onder de noemer ‘Adopteer je straat’ kunnen inwoners zich aanmelden via zerowasteapeldoorn@gmail.com of Rein@apeldoorn.nl om een straat of een wijk te adopteren en die schoon en vrij te houden van zwerfafval. Sinds januari 2019 zijn er al tientallen straten geadopteerd. 

Meer dan honderd inwoners hebben zich vrijwillig opgegeven om hun straat/buurt van zwerfafval schoon te houden. Meedoen? Check de kaart op onze website en geef aan waar je aan de slag wilt gaan. Binnen enkele dagen ontvang je de benodigde spullen: afvalgrijper(s), hesjes) en afvalzakjes om zwerfafval op te ruimen. Op de site kun je nog meer info vinden zoals tips en materialen om te plandelen/schoonwandelen en/of te ploggen in Apeldoorn-Tips (en apps).

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden