Schapen tellen met behulp van braille


Foto: Gert Perdon

Schapen tellen met behulp van braille

Hoog Buurlo - Onlangs is de bestaande wandelroute voor blinden en slechtzienden bij Hoog Buurlo ook in braille beschikbaar gekomen. Staatsbosbeheer heeft voor dit initiatief een prijs gekregen - de Braillepluim 2021 - van de Vereniging Onbeperkt Lezen in Den Haag.

Door Leo Polhuys

Hoog Buurlo is een gehucht in de gemeente Apeldoorn met slechts twee woningen en een schaapskooi. De rest is natuur. Je kan er eindeloos wandelen over de uitgestrekte Hoog Buurlose heide, langs de schaapskooi en door de eeuwenoude bossen. 

Boswachter Laurens Jansen heeft als werkgebied de midden - Veluwe. Ook Hoog Buurlo valt daaronder. ‘’Mijn werkgever heeft enkele jaren geleden in de persoon van mijn voorganger Frank Volkers samen met stichting Dedicon, bekend van de audiokastjes, een wandelroute voor blinden en slechtzienden uitgezet in de buurt van de schaapskooi. Bezoekers met een visuele beperking konden tijdens het maken van de wandeling informatie ontvangen via gesproken tekst en speciale kaarten, Op deze manier komt de informatie dus ook beschikbaar voor deze doelgroep. Naast een paneel met informatie in braille is er inmiddels ook een speciale app gekomen die tijdens het maken van de wandeling informatie biedt in de koptelefoon. In musea zijn we al gewend aan dit soort voorzieningen, maar in de buitenruimte is dit nieuw. Staatsbosbeheer is van plan om in de toekomst speciaal voor mensen met een visuele beperking meer van dit soort routes te gaan voorzien van informatie in braille. Daar willen we dan uiteraard ook de Vereniging Onbeperkt Lezen bij betrekken.’’

Schaapskooi

De wandeling vanaf de parkeerplaats bij Hoog Buurlo is met één kilometer zeker niet lang. De tocht voert de bezoeker onder meer langs de schaapskooi. De keuze voor Hoog Buurlo van Staatsbosbeheer is vooral ingegeven door de coronatijd, waarin het meer dan ooit belangrijk is om buiten te zijn en te bewegen.

Het beeldje de Braillepluim is twee jaar geleden in het leven geroepen door de Vereniging Onbeperkt Lezen voor initiatieven die het braillelezen bevorderen. Beleidsmedewerker René Vink van de vereniging is erg blij met het initiatief van Staatsbosbeheer. ‘’Op deze manier worden wandelroutes in de natuur goed toegankelijk voor onze doelgroep. Braille raakt een beetje in de vergetelheid maar is nog steeds springlevend en nog even belangrijk voor de groep mensen die dit schrift beheerst. Veel mensen denken dat het brailleschrift verdwijnt vanwege nieuwe, moderne technieken zoals spraak via de computer. Toch zijn er nog steeds voldoende mensen die braille beheersen en daarom komen wij voor hen op. De route bij Hoog Buurlo, die ik zelf overigens nog niet heb gelopen, is één van de weinige routes met informatie in braille. We hopen dat er snel meer komen en zijn bereid nieuwe initiatieven te ondersteunen.’’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden