Kruipend van Apenheul naar Het Loo


<p>Bedenker Roy Verduyn: &quot;Ook volwassenen kunnen leren door het speelkleed. We verwerken er ook vaak een knipoog naar de ouders in. &quot; (foto Gert Perdon)</p>

Bedenker Roy Verduyn: "Ook volwassenen kunnen leren door het speelkleed. We verwerken er ook vaak een knipoog naar de ouders in. " (foto Gert Perdon)

(Foto: Gert Perdon)

Kruipend van Apenheul naar Het Loo

Apeldoorn - Klimmen met de apen in de Apenheul, je uitleven bij Julianatoren, een tochtje maken met de Veluwse stoomtrein en bijkomen in de Oranjerie. Er is sinds kort niet meer voor nodig dan een dosis fantasie en een kleed van 115 bij 175 centimeter. Op het speelkleed Apeldoorn zijn 38 typische Apeldoornse locaties afgebeeld. “Zo kunnen kinderen op een leuke manier hun eigen stad leren kennen”, zegt bedenker Roy Verduyn. “Voor hun ouders is het kleed een feest van herkenning.”

door Bert Nijenhuis

 Als geboren Rotterdammer kwam Verduyn in 2018 voor het eerst op de markt met een speelkleed gewijd aan de Maasstad. “Dat werd zo’n succes dat er snel meer steden volgden. Voorwaarde is altijd dat de inwoners trots moeten zijn op hun stad. Van de tweede lichting is het eerste kleed gewijd aan Apeldoorn. Vooral omdat er vraag naar was. Zelf bezoek ik met de familie al jaren een Apeldoorns vakantiepark, dus ik wist al hoe leuk het er is!” Verduyn is mede-eigenaar van City-Play, een bedrijf dat is uitgegroeid tot marktleider in speelkleden van de Benelux. “Of we nou een kleed maken voor Antwerpen of voor Apeldoorn; we vragen bewoners altijd mee te denken over de invulling. Via een oproepje op LinkedIn, of we bellen de plaatselijke VVV. In dit geval kende een van onze vormgevers een Apeldoorner die goede tips kon geven.”

Een speelkleed moet volgens de bedenker vooral leuk, leerzaam en herkenbaar zijn. “In Apeldoorn kun je voor kinderen natuurlijk niet om de Apenheul en Julianatoren heen. Paleis Het Loo staat er vanzelfsprekend op, maar ook een meer beladen locatie als De Naald. Kinderen kunnen op het speelkleed leren kruipen en als ze wat ouder zijn met speelgoedauto’s langs alle iconische punten scheuren.” Verduyn weet uit ervaring dat volwassenen er ook van kunnen leren. “Toen ik carnaval vierde in Tilburg, zag ik verschillende locaties die ik had leren kennen door het speelkleed van de stad. We verwerken er ook vaak een knipoog naar de ouders in. Op het kleed van Amsterdam konden we natuurlijk niet de Wallen afbeelden. In plaats daarvan hebben we er rode lantaarns geplaatst.”

De speelkleden zijn gemaakt van recyclebaar materiaal en voorzien van een antisliplaag. “Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit. De eerste oplage van een kleed is 250. Bij veel belangstelling volgt er mogelijk een tweede oplage, maar weer wordt het niet. De kleden moeten uniek blijven. Per kleed gaat er een euro naar een goed doel; meestal ziekenhuizen in de betreffende stad.” Binnen 24 uur waren er online dertig Apeldoornse speelkleden besteld. “Een prachtig begin”, vindt Verduyn. “We hopen de kleden ook via Apeldoornse winkels te gaan verkopen. Meestal nemen winkeliers daarvoor contact met ons op. Als dat niet gebeurt, trekken we zelf aan de bel. Even afwachten dus.” City-Play werkt ondertussen aan speelkleden voor dertien Duitse steden. “Misschien gaan we daarna Amerika wel doen. Mogelijkheden genoeg!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden