Compensatieregeling zorgpersoneel. ‘Mensen in de ‘frontlinie’ hebben geen keus’


<p>IZZ Directeur: &quot;De aanvragen financieren we uit een spaarpotje dat in veertig jaar is opgebouwd.&quot;&nbsp; (foto Gert Perdon)</p>

IZZ Directeur: "De aanvragen financieren we uit een spaarpotje dat in veertig jaar is opgebouwd."  (foto Gert Perdon)

(Foto: Gert Perdon)

Compensatieregeling zorgpersoneel. ‘Mensen in de ‘frontlinie’ hebben geen keus’

Apeldoorn - Als zorgmedewerker worden blootgesteld aan corona, daar ziek van worden en vervolgens het eigen risico van de zorgverzekering moeten aanspreken om de fikse behandelkosten te betalen. Om een dergelijk rampscenario te voorkomen, heeft de in Apeldoorn gevestigde Stichting IZZ besloten een compensatieregeling te starten. In een maand tijd heeft het ledencollectief al 120 aanvragen in behandeling genomen, wat neerkomt op een bedrag van 40.000 euro.

Door Bert Nijenhuis

Stichting IZZ is in 1977 opgericht door werkgevers en werknemers in de zorg, om de gezondheid en inzetbaarheid van zorgmedewerkers te verbeteren. “De zorg kent al jaren een hoge werkdruk als gevolg van personeelstekorten en een toenemende zorgvraag”, vertelt IZZ-directeur Roland Kip. “Door corona is dit uitvergroot. Zorgmedewerkers zorgen altijd voor anderen en denken pas als laatste aan zichzelf. De werkdruk is tijdens de coronacrisis enorm toegenomen en dat geldt ook voor arbeidsrisico’s als besmetting. Mensen in de ‘frontlinie’ hebben geen keus. Goed beschermd of niet; zij moeten patiënten en cliënten verzorgen. In ziekenhuizen en op de intensive care, maar ook in de gehandicaptenzorg en verpleeghuizen.”

Twee keer heeft IZZ er bij de overheid op aangedrongen het eigen risico van zorgmedewerkers te compenseren. “Er zijn Kamervragen over gesteld, maar er is niets mee gebeurd”, vervolgt Kip. “Zorgmedewerkers krijgen een eenmalige bonus. Prachtig en een vorm van waardering, maar ook hierbij is er ongelijkheid. Een zorgmedewerker die niet besmet is geraakt, krijgt 1000 euro. Een zorgmedewerker die het eigen risico geheel moet gebruiken, krijgt 615 euro.”

Voor het beoordelen van de aanvragen heeft IZZ een gespecialiseerd bureau ingehuurd. “Eventueel kijkt er een arts mee om een medische beoordeling te geven. Wij beschikken zelf niet over de medische gegevens vanwege de privacyrichtlijnen en het beroepsgeheim. Het lijkt op de afhandeling van letselschade. Snel duidelijkheid geven is een vorm van waardering en hoort bij het faciliteren en ondersteunen van zorgmedewerkers in deze lastige tijd.”

De coronacrisis is nog niet voorbij en zorgmedewerkers blijven overuren draaien. Er komen dan ook nog dagelijks compensatieaanvragen bij IZZ binnen. “Volgens het RIVM zijn er bijna 100.000 zorgmedewerkers besmet geraakt, waarvan er 21 zijn overleden en 729 in het ziekenhuis opgenomen”, weet de IZZ-directeur. “Wij hebben gerekend op maximaal vijfhonderd aanvragen over twee jaar. Die kunnen tot een jaar na het betreffende jaar worden ingediend. Dus over 2020 kan dat tot en met 31 december 2021. Tot dusver is 99 procent van de aanvragen goedgekeurd. Die financieren we uit een spaarpotje dat in veertig jaar is opgebouwd. Het bestuur van werkgevers en werknemers vindt de huidige situatie zo ernstig dat is besloten een beroep op het geld te doen. Het uiteindelijke bedrag zal een veelvoud worden van wat er nu al is uitbetaald.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden