Rommelmarkt Achilles gaat online. ‘Meer opgeleverd dan ooit tevoren’


<p>In twee tot drie maanden voor de rommelmarkt, worden uiteenlopende voorbereidingen getroffen. Folders worden verspreid en spullen verzameld. (foto Gert Perdon)</p>

In twee tot drie maanden voor de rommelmarkt, worden uiteenlopende voorbereidingen getroffen. Folders worden verspreid en spullen verzameld. (foto Gert Perdon)

(Foto: )

Rommelmarkt Achilles gaat online. ‘Meer opgeleverd dan ooit tevoren’

APELDOORN –De advertenties waren geplaatst en de spullen netjes opgeslagen. En toen kwam corona, waardoor de rommelmarkt van de Apeldoornse Handbalvereniging Achilles op 21 maart niet kon doorgaan. Dat wil zeggen de ‘fysieke’ rommelmarkt in het clubhuis, want het evenement werd succesvol verlegd naar het internet. Omdat de epidemie de wereld nog niet uit is, wordt voorzichtig begonnen met het inzamelen van spullen voor een volgende, wederom digitale editie.

Door Bert Nijenhuis

 Frans van Rijt (62) raakte zo’n dertig jaar geleden via de kinderen bij Achilles betrokken en is met zijn vrouw Mini en Wieb Scheer de drijvende kracht achter de jaarlijkse rommelmarkt. “Vroeger waren er subsidies, nu moet je als vereniging je eigen broek ophouden. Het is keihard werken voordat je de opbrengst kunt berekenen, maar het is erg leuk om te doen. Achilles is een warme vereniging, de leden en aanhang gaan als vrienden met elkaar om.”

In twee tot drie maanden voor de rommelmarkt, worden uiteenlopende voorbereidingen getroffen. Folders worden verspreid en spullen verzameld. “Brengen kan ook, maar het merendeel halen we op. Dat vinden oudere mensen erg prettig. Op die manier kunnen we ook zelf bepalen wat we meenemen, want het aanbod moet wel kringloopwaardig zijn. Computers, printers, bankstellen, daar gaat gelijk een groot kruis door. Wel ontvangen we bijvoorbeeld graag antiek en curiosa, huisraad, kleding, boeken en elektrische apparatuur. Wat er na afloop overblijft, wordt opgekocht en gaat onder meer naar Roemenië en de kledingbank. Er wordt dus niets verspild.”

‘Een botervloot ging voor negentig euro naar Italië’

Even leek het erop dat de 38ste editie vanwege corona afgeblazen zou worden. Totdat Frans op het lumineuze idee kwam de rommelmarkt te verplaatsen naar de websites van Marktplaats en Catawiki. “Sommigen vonden het niks, maar het meer opgeleverd dan ooit tevoren”, lacht de Apeldoorner, die hobbymatig al veertig jaar in boeken handelt en bekend is met online zakendoen. “Ons afzetgebied werd hierdoor veel groter. Een tableau van de Westertoren ging naar Amsterdam. Een keramische theepot kwam terug bij iemand uit wiens familie de pot afkomstig was. Twee grote stoelen en een schilderij hebben we zelf naar Friesland gebracht, de koper betaalde de reiskosten. Een botervloot die was ingezet op een euro is uiteindelijk voor negentig euro naar Italië gegaan. Een Utrechtse handelaar heeft bij ons aangeschafte meubels doorverkocht naar Amerika.”

Twee schooltafels die naar Frankrijk zouden gaan, gingen uiteindelijk niet. “Die waren keurig betaald en zouden door de koper worden opgehaald. Dat gebeurde niet en vervolgens was hij niet meer bereikbaar. Na een paar maanden hebben we de tafels maar aan iemand anders verkocht.” AHV Achilles vaart er wel bij, want alles komt volledig ten goede aan de vereniging. Frans: “De opbrengst is de vorige keer gebruikt voor de beachhandbalvelden en uitbreiding van de buitenberging. De volgende keer hopen we genoeg geld bij elkaar te brengen voor het opknappen van de kantine en de aanschaf van apparatuur waarmee wedstrijden gestreamd kunnen worden. Zo kunnen mensen die bijvoorbeeld slecht ter been zijn toch naar de verrichtingen van de handballers kijken. Sportief gaat het goed met Achilles. Er is veel aanwas en corona heeft niet tot ledenverlies geleid.”

Zaterdag 20 maart 2021 werd als datum geprikt voor de 39ste Achilles rommelmarkt. Volgens Frans van Rijt is het vanwege de coronamaatregelen uitgesloten dat deze in het clubhuis wordt gehouden. “We gaan het wederom via internet doen en zitten dus niet vast aan één dag. Online aankopen doen past bij deze tijd. Er worden dagelijks zeven miljoen pakjes in Nederland bezorgd.”

Er kunnen weer spullen worden ingebracht voor de komende online rommelmarkt van Achilles. Hierover kan contact worden opgenomen met: Mini van Rijt tel. 055-5213075 / 06-53301875 / minivanrijt@hotmail.com of Wieb Scheer tel. 055-3670384 / sche2328@gmail.com.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden