Oproep: Wie kent er verhalen over de Gelderse Plantentuin?

Apeldoorn - Wie kent er verhalen over de Gelderse Plantentuin? Het lag op de plek van de Leemkuil in park Berg en Bos, Apeldoorn. Heeft u er zelf rondgelopen? Misschien heeft u zelfs foto’s van de Plantentuin? Of kent u mensen die betrokken waren bij de aanleg van de Tuin? 

De gemeente Apeldoorn is een cultuurhistorische inventarisatie gestart over park Berg en Bos om vast te leggen in een boekje. Het verhaal over de Plantentuin is één van de cultuurhistorische verhalen van het park wat nu Stadspark Berg en Bos heet. Andere verhalen gaan bijvoorbeeld over de Badhuisspreng en over de Canadezen tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

De Gelderse Plantentuin is aangelegd omdat bijzondere soorten planten verloren dreigden te gaan. Vierhonderd Gelderse planten hebben er op het hoogtepunt gestaan. In het boekje uit 1936 ‘De flora van Berg en Bos en van de Gelderse tuin’ door Ir. A.N. Koopmans staat het als volgt beschreven: Bij de Leemkuil liep een pad naar beneden; naar een bankje aan het water om in rust te kunnen genieten van de tuin. De belangstelling was zo groot dat de tuin op een bepaald moment is omheind ter bescherming van de planten. Mensen liepen op de zeldzame planten, gingen er op zitten om te picknicken of ze namen planten mee. 

Later is de doelstelling van het park veranderd en een heemtuin -wat de plantentuin eigenlijk was- past daar niet meer bij. Park Berg en Bos maakt deel uit van de Veluwe, het grootste aaneengesloten natuurgebied op het land van Noordwest Europa. Het is daarom aangewezen als Natura 2000 gebied waarbij een natuurlijke leefomgeving voor flora en fauna voorop staat. 

Boswachter Joop Schoneveld begon rond 1980 in Berg en Bos te werken en hij vertelde dat de Leemkuil toen al bijna was dichtgegroeid met bomen. Er was niet veel meer over van de planten die er hadden gestaan. Saskia Kattemölle: ,,Om dieren een toevluchtsoord en een drinkplaats te bieden is er toen ruimte gemaakt en kunnen we -op afstand- weer genieten van de Leemkuil en misschien zelfs wild spotten vanuit het wildobservatiescherm. Ik wil in het boekje graag mensen het woord geven die herinneringen hebben aan de Gelderse Plantentuin. Wilt u uw verhalen met mij delen?”

Neem dan contact op met Saskia Kattemölle, e-mailadres: skattemulle@planet.nl of via telefoon 0652416133.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden