<p>&ldquo;Als je van honderd euro per week moet rondkomen, is twintig euro per kind niet op te brengen&rdquo;, zegt Hiske van den Heuvel. (foto Gert Perdon)</p>

“Als je van honderd euro per week moet rondkomen, is twintig euro per kind niet op te brengen”, zegt Hiske van den Heuvel. (foto Gert Perdon)

(Foto: )

Heerlijk avondje voor alle kinderen

APELDOORN – Geen Sinterklaascadeautjes voor je kinderen kunnen betalen, terwijl hun vriendjes en vriendinnetjes ermee overstelpt worden. Het is een nachtmerrie voor elke vader en moeder, maar realiteit voor een groeiende groep ouders met financiële problemen. Om alle Apeldoornse kinderen een geslaagde pakjesavond te kunnen bieden, startte een vijftal stichtingen vorig jaar de actie ‘Sint voor ieder kind’. Dat werd zo’n succes dat een vervolg in 2020 niet kon uitblijven.

Door Bert Nijenhuis

Het was Stichting Leergeld Apeldoorn-Voorst die het initiatief nam tot de Sinterklaasactie. “Als je van honderd euro per week moet rondkomen, is twintig euro per kind voor een cadeautje niet op te brengen”, zegt voorzitter Hiske van den Heuvel. “Eén op de tien kinderen in een willekeurige klas leeft onder de armoedegrens. Onze stichting heeft vorig jaar zeventienhonderd kinderen geholpen. Dat geeft aan dat ook in een welvarend land als Nederland armoede bestaat, al is het niet altijd zichtbaar. Dit probleem zal de komende tijd nog groter worden.”

Om minder bedeelde Apeldoornse gezinnen toch een heerlijk avondje te bezorgen, werd een samenwerkingsverband aangegaan met de stichtingen Speelgoedbank De Schatkist, Uitgestelde Kinderfeestjes, Feestneus en Voedselbank Apeldoorn. “Het leek ons effectiever om één grote Sinterklaasactie te op te zetten in plaats van meerdere afzonderlijke”, verklaart Van den Heuvel. “We hebben de doelgroep goed in beeld en om het bereik verder te vergroten, verspreiden we flyers.”

Ouders dienen zich via de website project-leergeld.nl zelf voor de actie aan te melden, zo legt de voorzitter de regels uit. “Onze vrijwilligers nemen vervolgens telefonisch contact met ze op om een afspraak te maken voor een inkomenscheck. Want we moeten er wel zeker van zijn dat een alleenstaande ouder niet boven een inkomen van 1207,- euro netto zit en een gezin niet boven een nettobedrag van 1724,- euro.” Van den Heuvel weet uit ervaring dat aanmelden voor sommige ouders best een drempel kan zijn. “Iedereen wil zichzelf kunnen redden en het is natuurlijk nooit leuk om in de schuldsanering te zitten. Maar het kan iedereen overkomen. Onze vrijwilligers doen er alles aan om deelnemers op hun gemak te stellen. Na afloop horen we dan ook vaak: ‘Hadden we ons maar eerder aangemeld.’”

Ouders die aan de inkomensvoorwaarden voldoen, krijgen vervolgens een e-mail met een code. “Dat is eigenlijk een cadeaubon van twintig euro die verzilverd kan worden bij Bol.com. Vorig jaar hadden we 480 aanmeldingen en we hebben er nu alweer 436. We hebben 650 bonnen kunnen regelen. Als er meer aanmeldingen binnenkomen, verzinnen we daar wel iets op. We zullen in elk geval nooit ‘nee’ verkopen.” De reacties van deelnemers na de vorige ‘Sint voor ieder kind’-actie waren volgens Van den Heuvel hartverwarmend. “Dan weet je weer waarvoor je het allemaal doet!”

project-leergeld.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden