<p>De negatieve beoordeling die de gemeente Apeldoorn gaf aan het driejarenplan van buurtco&ouml;peratie Zuid Doet Samen, is voorzitter Ton Kunneman niet in de koude kleren gaan zitten. (foto Gert Perdon)</p>

De negatieve beoordeling die de gemeente Apeldoorn gaf aan het driejarenplan van buurtcoöperatie Zuid Doet Samen, is voorzitter Ton Kunneman niet in de koude kleren gaan zitten. (foto Gert Perdon)

(Foto: )

Kunneman blijft knokken voor Zuid. ‘Ik hoop dat het gezonde verstand zal zegevieren’

Apeldoorn - Moedeloos wordt hij ervan, soms zelfs depressief. De negatieve beoordeling die de gemeente Apeldoorn gaf aan het driejarenplan van buurtcoöperatie Zuid Doet Samen, is voorzitter Ton Kunneman niet in de koude kleren gaan zitten. Desondanks zegt hij te blijven knokken tegen de plannen van de gemeente, die onder meer zouden leiden tot afschaffing van de buurtassistentes. “Gelukkig sta ik niet alleen. Alle acht buurten in Zuid hebben een eigen actiecomité opgericht en er zijn 860 handtekeningen opgehaald. Hartverwarmend!”

Door Bert Nijenhuis

Voormalig PvdA-raadslid Kunneman nam het initiatief tot Zuid Doet Samen ruim zes jaar geleden. “Om gezamenlijk te zorgen voor het welzijn van de wijkbewoners. Dat heeft goed uitgepakt. We hebben 850 betalende leden en vijfhonderd bewoners maken gebruik van dagopvang en buurthuis Ons Honk. Onze buurtassistentes voeren vijfduizend gesprekken per jaar. Ze bellen bij de mensen aan, signaleren problemen en regelen hulp. Hierdoor zijn de problemen in Zuid de afgelopen jaren drastisch afgenomen.”

Kunneman zegt vanaf het begin weerstand bij de gemeente te hebben ervaren. “Alleen voormalig wethouder Paul Blokhuis heeft zich hard voor ons gemaakt. De financiële steun kwam niet van harte en was altijd karig.” Anders is het voor welzijnsinstelling Stimenz, die volgens Kunneman miljoenen heeft ontvangen waarvoor nauwelijks prestaties zijn geleverd. “De mensen van Stimenz kennen de mensen in de wijk niet en hebben geen idee wat er leeft. Des te pijnlijker is het oordeel van de gemeente dat wat wij doen niet voldoende aansluit bij de behoefte van de bewoners. Het tegendeel is waar.”

Als het aan de gemeente ligt, gaat Stimenz vanaf januari de scepter zwaaien over het welzijnswerk in de wijk. Zuid Doet Samen zou daarbij als onderaannemer ingezet kunnen worden. “Daarvoor zouden we 240.000 per jaar krijgen in plaats van de 500.000 die we nodig hebben. In het belang van de klant willen we best samenwerken, maar niet volgens dit dictaat.” Kunneman verwacht weinig van de bezwarenprocedure die tegen het besluit van de gemeente wordt gevoerd. “De voorzitter zei: ‘U hebt de voetbalwedstrijd verloren en wilt zich daar niet bij neerleggen.’ Ik heb nog gereageerd door te zeggen dat er is valsgespeeld door de scheidsrechter. We moeten onze hoop nu vestigen op de gemeenteraad en de raadsleden wijzen op onze resultaten in de wijk. Helaas worden we ook hierin tegengewerkt, want er is ons een zwijgplicht opgelegd.”

Kunneman betreurt het dat er momenteel veel energie in randzaken gestoken moet worden. “We zijn hard nodig voor de kwetsbare mensen in de wijk. Zeker nu corona zo hard heeft toegeslagen. De eerste zelfmoordpoging hebben we onlangs al gehad. Gelukkig kunnen wijkbewoners nog terecht bij Ons Honk. Ik hoop dat het gezonde verstand uiteindelijk zal zegevieren en niet dat ik over een maand ontslag voor onze mensen moet aanvragen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden