<p>Ineke: ,,We hebben ooit beloofd in goede en slechte tijden bij elkaar te blijven, dus voor mij was het vanzelfsprekend.&quot; &nbsp;(foto Gert Perdon)</p>

Ineke: ,,We hebben ooit beloofd in goede en slechte tijden bij elkaar te blijven, dus voor mij was het vanzelfsprekend."  (foto Gert Perdon)

(Foto: )

Ineke Daub schildert ‘hart onder riem’: ‘Een mantelzorger krijgt er zoveel taken bij’

Apeldoorn - Nederland telt ongeveer vijf miljoen mensen die voor een ander zorgen. Hoewel het lichamelijk en emotioneel vaak een zware opgave is, vinden de meeste mantelzorgers dit vanzelfsprekend. Zij worden in het zonnetje gezet op de Dag van de Mantelzorg, die dit jaar op 14 november valt in Apeldoorn. Lokale mantelzorgers kunnen een ansichtkaart tegemoet zien. Hierop prijkt een symbolische voorstelling, geschilderd door kunstenares én ervaringsdeskundige Ineke Daub.

Door Bert Nijenhuis

Daub was al bekend met de aan mantelzorgers gewijde dag, door het vrijwilligerswerk dat ze ooit deed voor de Kap. Deze vrijwilligersorganisatie maakt samen met Stimenz, Klein Geluk en MEE Apeldoorn deel uit van de werkgroep Week van de Mantelzorg. “Destijds vond ik het al een prachtig initiatief. Er komen door de vergrijzing steeds meer ouderen, dus zijn er ook steeds meer mantelzorgers nodig. De maatschappij wordt daarnaast minder sociaal, wat er weer toe leidt dat we vaker op onze naasten zijn aangewezen.”

Vier jaar geleden werd Daub zelf mantelzorger. Uit noodzaak, maar ook omdat ze dat wilde. “Mijn man raakte door een handicap rolstoelafhankelijk. We hebben ooit beloofd in goede en slechte tijden bij elkaar te blijven, dus voor mij was het vanzelfsprekend dat ik de zorg op me zou nemen. Gelukkig worden we bijgestaan door de thuiszorg en wekelijks gaat een vrijwilliger van de Kap met mijn man uit wandelen. Als ik de deur uit ben, kan hij in geval van nood op een alarmknop drukken. Wat een geruststellende gedachte is.”

Niet dat de Apeldoornse verder nergens meer omkijken naar heeft. “De ambtelijke molen draait langzaam en instanties sturen je soms verschillende kanten op. Mijn man zou veel baat hebben bij een andere rolstoel, maar het is haast een onmogelijke opgave om dat realiseren. Het zou fijn zijn als één persoon de regie had.” Ook de buitenwereld weet niet altijd wat het mantelzorgschap behelst, zo heeft Daub ervaren. “Het wordt sowieso vaak onderschat. Een mantelzorger krijgt er zoveel taken bij. Vroeger verwisselde ik bijvoorbeeld geen lampen en hoefde evenmin fietsbanden op te pompen. Dat deed mijn man. Er zijn ook mensen die niet weten hoe ze met de situatie moeten omgaan. Die kwamen voorheen bijvoorbeeld een praatje maken, nu zwaaien ze alleen nog. Gelukkig zijn er ook mensen die je juist wel aanspreken en een hart onder de riem steken.”

Daub hoopt dat hetzelfde effect bereikt gaat worden met de ansichtkaart. “Ik ben er trots op dat de Kap me heeft gevraagd hiervoor een schilderij te beschikbaar te stellen. Wat er precies op de kaart te zien is, moet een verrassing blijven. Ik heb geprobeerd een gevoel uit te beelden, waarin veel mantelzorgers zich zullen herkennen. Helemaal in coronatijd. Voor ons is het extra leuk dat onze zoon de foto van het schilderij heeft gemaakt, die voor de kaart is gebruikt. Ik heb het eindresultaat nog niet gezien, dus voor mij wordt het eindresultaat eveneens een verrassing!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden