<p>&nbsp;Secretaris Christine Kinze blijft hoopvol. &ldquo;In 2009 zaten we ook in een dal, waar we weer zijn uitgekropen.&rdquo; (foto Gert Perdon)</p>

 Secretaris Christine Kinze blijft hoopvol. “In 2009 zaten we ook in een dal, waar we weer zijn uitgekropen.” (foto Gert Perdon)

(Foto: )

Gebruik van leenauto's tegen kostprijs

Apeldoorn - Steeds meer mensen delen een auto. Dat is goed voor hun portemonnee én het milieu. Vorig jaar kwamen er zo’n tienduizend autodelers bij, waardoor er ruim vijfhonderdduizend in Nederland rondrijden. Des te opvallender is het dat Autopool ’t Vierschaar in Apeldoorn – in 1989 een van de eerste verenigingen van autodelers – moet knokken om het ledental op peil te houden. Secretaris Christine Kinze blijft hoopvol. “In 2009 zaten we ook in een dal, waar we weer zijn uitgekropen.”

Door Bert Nijenhuis

Het begon 31 jaar geleden aan het Magistratenveld, een hofje in de Maten. “Enkele buren brachten wat geld bij elkaar, ze kochten een tweedehands autootje en lieten zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel. De insteek was toen al duurzaam en daarmee waren ze hun tijd zeker vooruit”, vertelt Kinze, die zelf in 2001 aansloot. “Als mijn man en ik een auto zouden hebben, zou die het grootste deel van de tijd stilstaan. Maar soms is eigen vervoer erg praktisch en dan is een deelauto een uitkomst. In tegenstelling tot de meeste aanbieders die later opkwamen, zijn wij altijd een non-profit vereniging gebleven. Doordoor kunnen we het autogebruik tegen kostprijs aanbieden; 97 cent per uur en 22 per kilometer, inclusief benzine.”

Apeldoorners worden om uiteenlopende redenen lid van Autopool ’t Vierschaar, zo heeft Kinze ervaren. “De een gebruikt de leenauto voor uitjes, de ander als tweede auto, maar een scheiding kan er bijvoorbeeld ook aan ten grondslag liggen. Ook worden onze auto’s geregeld ingezet voor woon-werkverkeer.” In drie decennia is het aantal Apeldoornse wijken dat een beroep doet op Autopool ’t Vierschaar gestaag gegroeid, zo heeft de secretaris ervaren. “Ze komen tegenwoordig ook uit wijken als de Dreven, het Centrum, Zuid en Anklaar. We hebben zelfs twee nieuwe leden uit Zevenhuizen. Zij komen op de fiets en stallen die bij Buurthuis ’t Veldhuus, waar onze twee auto’s geparkeerd staan.”

‘Ik denk dat we onszelf te weinig hebben gepromoot’

Hoewel er dus wat aanwas is, slaat de balans de afgelopen jaren toch door naar verloop. “Ik denk dat we onszelf te weinig hebben gepromoot, op social media bijvoorbeeld”, bekent Kinze. “De huidige coronacrisis kan een negatief effect hebben, maar ook nieuwe leden opleveren. Bijvoorbeeld als mensen vanwege de economische gevolgen hun auto of leasewagen kwijtraken. Belangrijker nog dan het aantal leden is voor ons de intensiteit van het autogebruik. Om rendabel te blijven, is het noodzakelijk dat er jaarlijks minstens tienduizend kilometer per auto wordt gereden.” Leden hebben de mogelijkheid de twee Dacia Sandero gezinsauto’s meerdere dagen achter elkaar te lenen. In overleg kan een auto zelfs voor de vakanties worden gebruikt. Reserveren gaat heel eenvoudig via de mobiele telefoon.”

Voor aanmeldingen en meer informatie kan contact worden opgenomen met Christine Kinze: 06-12479336 of ck4bs@hotmail.com.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden