Herfst; het ene jaar mooier dan het andere jaar, maar altijd een prachtig jaargetijde met die veelheid aan fraaie herfstkleuren. (foto Martin Koops)
Herfst; het ene jaar mooier dan het andere jaar, maar altijd een prachtig jaargetijde met die veelheid aan fraaie herfstkleuren. (foto Martin Koops) (Foto: Martin Koops)

De boswachter vertelt:Herfstkleuren in het bos

Apeldoorn - Herfst; het ene jaar mooier dan het andere jaar, maar altijd een prachtig jaargetijde met die veelheid aan fraaie herfstkleuren. Kunnen die mooie bladeren niet gewoon aan de bomen blijven hangen en ons tot het voorjaar laten genieten van hun bijzondere kleurenpracht?

door boswachter Martin Koops

Twee vragen waarop ik kort en zonder al te technisch te worden antwoord zal proberen te geven. Waardoor verkleurt blad? Laten we beginnen met de oorzaak van het verkleuren van het blad. Blad bevat chlorofyl. Deze stof zorgt er, met behulp van zonlicht, voor dat onder andere water omgezet wordt in voeding en zuurstof. 

Chlorofyl heeft ook de eigenschap om in het zonlicht aanwezige kleuren te absorberen, behalve de kleur groen. Dat is dus precies de reden waardoor wij blad als groen zien. Bij het dalen van de temperatuur in het najaar verdwijnt de chlorofyl uit het blad en wordt het opgeslagen in de takken, waardoor de andere kleurstoffen in het blad zichtbaar worden.
Blijft over de vraag waarom de (meeste) bomen hun bladeren laten vallen. Het simpele antwoord hierop is: zelfbescherming. Bomen verdampen via hun bladeren namelijk vocht. Aangezien in de winterperiode water -voornamelijk door bevriezing- moeilijker opgenomen kan worden, zouden bomen domweg uitdrogen als het blad zou blijven zitten.


Voor de beheerders van Het Nationale Park De Hoge Veluwe betekent al dit vallende blad werk aan de winkel. Om te voorkomen dat de wegen en fietspaden in het Park glad worden door tot pulp gereden blad, en om ervoor te zorgen dat de randen van het asfalt goed zichtbaar blijven, worden de paden en wegen met het vallen van het blad bijna dagelijks geblazen.

Op deze manier wordt de kans op glij- en valpartijen zo klein mogelijk. Als het blad in zo’n korte periode van de bomen naar beneden komt dwarrelen, is het soms om moedeloos van te worden. Kom je na een halve dag blazen terug rijden, liggen de paden weer net zo vol als daarvoor. Toch is het genieten. De natuur is in alle jaargetijden mooi, maar de herfst blijft een bijzonder seizoen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden