<p>Albert Mulderij (68) zegt de Apeldoorners te willen behoeden voor een &lsquo;geldverslindende overkapping&rsquo; op het Marktplein. (foto Gert Perdon)</p>

Albert Mulderij (68) zegt de Apeldoorners te willen behoeden voor een ‘geldverslindende overkapping’ op het Marktplein. (foto Gert Perdon)

(Foto: )

Actiegroep bestrijdt ‘prestigeproject’ Marktplein

Apeldoorn – Hij doet het niet voor zichzelf. Albert Mulderij (68) zegt de Apeldoorners te willen behoeden voor een ‘geldverslindende overkapping’ op het Marktplein. Met enkele medestanders is hij de actiegroep Stop Herinrichting Marktplein Apeldoorn begonnen. Hoewel democratie volgens de oud-ondernemer ver te zoeken is in de lokale politiek, blijft hij zich verzetten. “Hoe zwaarder de strijd, hoe zoeter de overwinning!”

Door Bert Nijenhuis

De herinrichting van het Marktplein is volgens Mulderij vooral een prestigeproject van voormalig wethouder Mark Sandmann. “Die heeft de bevolking eind 2018 laten kiezen uit vier ontwerpen, geen herinrichting was geen optie. Kinderen vanaf zes jaar mochten meestemmen. Los van het feit dat de kieswet een minimumleeftijd van achttien jaar voorschrijft, kunnen kinderen toch geen esthetische en economische afweging maken over een project dat 5,3 miljoen euro gaan kosten?”

Mulderij kan zich mateloos opwinden over de oplopende kosten van de herinrichtingsplannen. “Die waren aanvankelijk geschat op tussen de 2,3 en 3 miljoen. Een jaar later was dat al 4.717.000 euro en afgelopen voorjaar kwam er nog eens 583.000 euro bovenop. Sandmann is een gigantische opportunist en egotripper, want hij wilde het plan er koste wat kost erdoor drukken. Zodat hij straks met zijn kleinkinderen over het marktplein kan lopen en zeggen: ‘Dat heeft opa allemaal bedacht.’ Toen hij in de gaten kreeg dat de herinrichting tijdens zijn ‘regeerperiode’ niet meer tot stand zou komen, is hij afgetreden. Zijn opvolger kreeg het mandaat mee het plan er alsnog door te drukken.”

Iedereen die ik spreek vindt het een belachelijk plan

Naar de mening van Mulderij is het pure geldverkwisting in een periode waarin andere prioriteiten zouden moeten gelden. “Wethouder van Financiën Detlev Cziesso maakte in mei al bekend dat Apeldoorn er financiën slecht voorstaat. Er zijn enorme tekorten op Jeugdzorg, Geestelijke Gezondheidszorg en de WMO. Bovendien gaat de coronacrisis elke gemeente veel geld kosten.” De actievoerder erkent wel dat het Marktplein toe is aan een opknapbeurt. “Er zijn verzakkingen en gladde tegels, waarover je snel uitglijdt. Een afdak heeft echter geen enkele meerwaarde. Beweerd wordt dat dit de uitstraling ten goede komt en gaat zorgen voor economisch gewin. Maar zelfs burgemeester Heerts heeft me verteld niet te verwachten dat er hierdoor meer lege winkels in de binnenstad verhuurd zullen worden.”

In november neemt de gemeenteraad een definitief besluit over het plan. Actiegroep Stop Herinrichting Marktplein Apeldoorn hoopt door persoonlijke gesprekken en e-mails de raadsleden aan haar kant te krijgen. “Als vijf van de 39 neuzen de andere kant op gaan, is de herinrichting van de baan”, berekent Mulderij, die zijn hoop vooralsnog niet vestigt op het CDA. “We hebben met de fractievoorzitter gesproken. Hij is voor de herinrichting en de rest van de fractie moet daar op totaal ondemocratische wijze in mee.” Meer vertrouwen heeft hij in de burgers. “Iedereen die ik spreek vindt het een belachelijk plan. Slechts één persoon heeft me ervan beschuldigd de vooruitgang te willen tegenhouden. Maar toen ik uitzocht wie deze man was, bleek hij medewerker te zijn van twee adviesbureaus, die vooral gemeenten als klant hebben...” De actiegroep is te volgen via Facebook en Twitter.

Investeren

“Het Marktplein is wat het college betreft een belangrijke aanjager en pijler van de binnenstad”, reageert gemeentewoordvoerder Roel van Vemde. “Omdat je klaar wil zijn voor de toekomst, is het belangrijk om juist nu te investeren en zo de economie te helpen. Wel is als gevolg van de meerkosten besloten om enkele andere projecten uit te stellen. De belangrijkste oorzaak was dat de ondergrond en fundering van het Marktplein in slechte staat verkeerden. Ook is de uitvoering een jaar naar achteren geschoven, met een stijging in kosten als gevolg.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden