Landelijke Kerkproeverij: Zestien Apeldoornse kerken openen hun deuren

Apeldoorn - Zestien Apeldoornse kerken nemen zaterdag 10 en zondag 11 oktober deel aan de landelijke Kerkproeverij. Gasten zijn dan meer dan ooit welkom, niet om een leeg gebouw te bekijken, maar om te proeven wat het hart is van iedere kerk: de gemeenschap van mensen die samenkomen. 

Niet alle kerken zullen wegens Covid-19 daadwerkelijk open zijn, maar de diensten zijn ook online te volgen. Meer informatie is te vinden op www.kerkproeverij-apeldoorn.nl.

De kerkproeverij werd in Nederland vier jaar geleden voor het eerst georganiseerd, door onder andere de Raad van Kerken en ‘mediapartners’ KRO-NCRV en EO. Het concept, naar Brits voorbeeld, is bedacht omdat steeds meer Nederlanders kerken alleen van buiten kennen, als gebouwen. Terwijl het wezen van iedere kerk de gemeenschap van gelovigen is, die samenkomt om het christelijk geloof te delen en te vieren.

De kerkproeverij toont dus kerken zoals ze springlevend en ‘in bedrijf’ zijn. Het gebouw is slechts de buitenkant, en hoeft niet eens als kerk herkenbaar te zijn. Dat bewijzen ook enkele van de veertien Apeldoornse kerken die deelnemen aan de kerkproeverij. Ze hebben geen kerkgebouw, maar komen samen in wijkcentra. Ook de meeste andere deelnemende kerken hebben geen stereotiepe monumentale gebouwen. Maar het zijn wel gemeenschappen van christenen die vanuit het geloof betrokken zijn op hun omgeving, op Apeldoorn en z’n inwoners.

De proeverij die zaterdag 10 en zondag 11 oktober wordt gehouden, bestaat uit ‘gewone’ samenkomsten van de deelnemende kerkgenootschappen: dit is zoals het er elke week aan toegaat, in iedere kerk op haar eigen manier en in haar eigen stijl. Wel zullen de voorgangers er rekening mee houden dat er gasten in de kerk zitten die niet van de hoed en de rand weten. Veel kerkleden zullen namelijk ook persoonlijk vrienden of buren uitnodigen om eens te proeven wat de kerk zo belangrijk maakt in hun leven.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden