<p>Dierenvoedselbank Apeldoorn tijdens de maandelijkse uitgifte, met rechtsvoor voorzitter Willeke Gordon.</p>

Dierenvoedselbank Apeldoorn tijdens de maandelijkse uitgifte, met rechtsvoor voorzitter Willeke Gordon.

(Foto: )

Dierenvoedselbank doorstaat de crisis

Apeldoorn - Zondag is het dierendag en wordt er wereldwijd weer extra aandacht besteed aan dieren. Stichting Dierenvoedselbank Apeldoorn zorgt ervoor dat het elke dag een beetje dierendag is voor een groeiend aantal huisdieren in de regio. Eens per maand stellen vrijwilligers voerpakketten samen, die worden verstrekt aan minder bemiddelde dierenbezitters.

Door Bert Nijenhuis

“Twee Apeldoornse dames zijn de dierenvoedselbank in 2015 begonnen”, vertelt voorzitter Willeke Gordon. “Een jaar later vroegen ze om opvolgers. Mijn vrouw en ik zijn grote hondenliefhebbers – we hebben er vier – en wilden altijd al iets met dieren gaan doen. Na een goed gesprek zijn we gestart vanuit onze garage.”

Met als doel dieren in Apeldoorn en omgeving niet de dupe te laten worden van de financiële problemen van hun baasje. “Mensen hebben honden en andere dieren ooit gedomesticeerd en afhankelijk gemaakt”, legt Gordon uit. “Ook wat voedsel betreft. Geen probleem, zolang je voldoende inkomsten hebt. De realiteit is echter dat iedereen onverwacht in de financiële problemen kan komen, door werkloosheid bijvoorbeeld. Mensen met honden, katten, konijnen, cavia’s of vogels die dit overkomt, willen we helpen.”

Er zijn drie manieren waarop dierenbezitters in aanmerking komen voor voerpakketten. “Uiteraard willen we Sinterklaas zijn en geen politieagent”, vervolgt de voorzitter. “Maar je kunt niet buiten regels, want we zijn nu eenmaal geen leverancier. Wie via de gemeente een pasje heeft gekregen voor de reguliere voedselbank, komt sowieso in aanmerking. Dat geldt ook voor mensen met een RegelRecht Strippenkaart. De derde manier is doorverwezen worden door hulpverlenende instanties. We helpen maximaal twee huisdieren per huishouden.”

De tweede dierenvoedselbank van Nederland maakte onder leiding van Gordon een vliegende start. “Toen we begonnen waren er zes cliënten, dat zijn er nu ruim honderd. Gelukkig konden we de garage verruilen voor een onderkomen op het terrein van GGNet.” De dierenvoedselbank is afhankelijk van giften en donaties. “We hebben veel donateurs, waaronder een paar grote winkels. Daardoor is er altijd voorraad en kunnen we andere dierenvoedselbanken helpen. Zo ook tijdens de coronacrisis, die voor ons eveneens gevolgen had. Eenmalig hebben onze vrijwilligers pakketten voor drie maanden bij de cliënten langsgebracht. Inmiddels zijn de uitgiftes weer op locatie, maar dan in tijdsdelen.”

Gordon verwacht dat het klantenbestand door de crisis zal groeien. “Maar ik voorzie geen tekorten. Meer zorgen heb ik over ons onderkomen, want GGNet vertrekt hier waarschijnlijk. We blijven in elk geval doorgaan. Het is fijn en dankbaar werk. Als een kind blij wordt van een snoepje dat ze aan de hond kan geven, geeft mij dat kippenvel.” Meer informatie: dierenvoedselbankapeldoorn.nl. Donneren kan ook door lege blikjes en petflesjes in te leveren bij de depots van Heel Apeldoorn Rein.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden