Foto:

Gezonde start herfstvakantie Foodcamp Apeldoorn-Teuge

Apeldoorn - In 2019 nam LekkerBoer het initiatief om van het voedselverhaal een avontuur te maken op een boerenerf. Lekker naar buiten, kinderen met ouders, voor een gezonde leefstijl. Dit jaar organiseren boeren en tuinders opnieuw een serie Foodcamps op het erf samen met LekkerBoer.

Naast deze wekelijkse evenementen voor kinderen en ouders in voor- en najaar, worden Foodcamps ook georganiseerd voor scholen. Beiden waren grotendeels in het voorjaar gepland, maar zijn verplaatst naar het najaar in verband met Corona. Alle Foodcamps zijn buiten en Corona proof.

Gezonde en duurzame leefstijl

LekkerBoer wil bijdragen aan een gezonde en duurzame leefstijl. Door kinderen letterlijk in beweging te brengen voor hun eten, op de plek waar het ‘gemaakt’ wordt. Op een boerderij en tuinderij komen alle aspecten van een gezonde en duurzame leefstijl samen. Gezonde voeding, bewegen in de buitenlucht en contact met alles wat leeft op en rond het boerenerf.

Nieuw is dit jaar dat voedselverspilling onder de aandacht wordt gebracht in het oogst- en kookonderdeel van de Foodcamp. Een belangrijk thema voor een duurzame leefstijl waar verschillende partners van de Foodcamp, zoals Rabobank, Albert Heijn, For Farmers en Flynth zich al langer sterk voor maken.

Dutch Food Week

De Foodcamp vindt plaats tijdens de landelijke Dutch Food week die gehouden wordt van 10 t/m 17 oktober, met het thema ‘verbinding’. Wat eten we en hoe komt het op mijn bord? In Dutch Food Week wordt kennis gedeeld en nieuwe ontwikkelingen getoond die met ons eten te maken hebben. Samen en gezond koken, en genieten van eten wordt in onze huidige wereld misschien wel belangrijker dan ooit.

Scholen en kinderopvang

Foodcamps worden ook georganiseerd voor scholen en kinderopvang. Niet alleen voor basisonderwijs, maar ook voor voortgezet onderwijs en mbo. Hiervoor is subsidie vanuit het landelijke programma Jong Leren Eten (JLE) beschikbaar. JLE is een landelijk programma van de ministeries LNV en VWS. De Foodcamp wordt door JLE als één van de inspiratievoorbeelden gepresenteerd.

Van 1 t/m 30 september kunnen scholen aangeven dat zij belangstelling hebben voor de subsidieregeling. Toekenning vindt plaats op basis van vooropgestelde criteria/randvoorwaarden.

Lokale organisatie en programma 

LekkerBoer verzorgt de organisatie van de Foodcamps. Daarbij werkt ze samen met deskundige partners.

Boer Harry Bieleman neemt de deelnemers mee over zijn bedrijf en gaat melk met de kinderen ‘oogsten’. Ook mogen de kinderen de kalfjes aaien en de koeien iets lekkers voeren. Koks van Restaurant Hoogheid van Charmehotel Oranjeoord maken samen met kinderen en ouders iets lekkers klaar met de producten van de boerderij in de LekkerBoer foodtrailer. Ouders hoeven dus thuis niet te koken. Albert Heijn Twello levert aanvullende producten voor de maaltijd en organiseert een win-actie met vrijkaartjes voor de Foodcamp. Meer info over de actie www.lekkerboer.nl/actie.

Accres Sportstimulering neemt de deelnemers mee in een bootcamp over het erf en door de weilanden. Ook wordt er een stukje gerend, net als bij de Daily Mile op scholen.

MAM’s kinderopvang doet mee met hun kinderen en begeleidt de groepen tijdens de verschillende onderdelen. Buiten bewegen en gezonde voeding staan bij hen hoog in het vaandel. Ook wordt de Foodcamp ondersteund door bedrijven uit de voedselketen, leveranciers en afnemers van de boerderij, zoals voerleverancier For Farmers, stalinrichter Infarming, Flynth adviseurs, Rabobank en Farmel Dairy. Leveranciers en afnemers van de boerderij, die het belangrijk vinden dat het verhaal achter ons eten verteld wordt aan kinderen en ouders.

Ook gemeente Voorst ondersteunt de Foodcamp omdat ze het belangrijk vindt dat kinderen al jong een gezonde leefstijl ontwikkelen en zien wat er allemaal gebeurt op boerderijen en tuinderijen in het buitengebied.

Waar en wanneer

16 oktober van 15.30-18.00 uur bij boerderij de Bolkhorst, Bolkhorstweg 1, Teuge.

Op www.lekkerboer.nl/foodcamp is meer informatie te vinden en een overzicht van alle Foodcamps.

Opgave en kosten

Kinderen kunnen zich aanmelden met hun ouders  voor de Foodcamp via www.lekkerboer.nl/foodcamp. De prijs is 7,50 euro per persoon.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden