Van kindsoldaat naar eigen stichting

Apeldoorn - Sinds Umar Mansareh uit Siera Leone de bloedige burgeroorlog in zijn land ontvluchtte heeft zijn leven niet stil gestaan.

Zwaar getraumatiseerd, door de gruwelijke moord op zijn complete gezin, begon hij in het jaar 2000 aan zijn loodzware herstel. Verdoofd door een grote hoeveelheid medicatie werd geprobeerd zijn leven dragelijk te houden, maar dit was meer een vorm van pappen en nathouden.

Zijn daadwerkelijke herstel begon pas toen hij de mogelijkheid kreeg om bij kinderboerderij "Laag buurloo" te komen werken. De helende werking van het omgaan met dieren, bleek een schot in de roos. Zijn harde werken en innemende persoonlijkheid maakte hem een graag geziene persoon, wat vervolgens deuren opende binnen de overkoepelende organisatie "Accress"

Gedurende 5 jaar werkte Umar bij de kinderboerderij en tevens liep hij 3 jaar stage bij park Berg en bos als boswerker. Ook was hij actief als assistent-coach bij de afdeling sportstimulering, waar hij vol overgave werkte met jeugd tussen 7 en 13 jaar oud.

Helaas kon hem geen vaste baan worden aangeboden, na deze periode van vrijwilligerswerk.

Dit geeft hem nu wel de tijd om aan zijn droom te werken en dat is het opzetten van een eigen stichting. Een stichting om mensen te helpen in West Afrika.

Dat dit geen onhaalbaar streven is, blijkt uit het feit dat hij in 2016 en 2018 al naar Guinee is afgereisd met een container vol hulpgoederen. Dit alles op persoonlijke titel en voor eigen rekening.

Ook heeft hij al veel mensen om zich heen verzameld, die hem steunen bij het uitwerken van zijn plannen. Mensen met verschillende beroepen en taken binnen de Apeldoornse gemeenschap en daarbuiten.

Zoals gezegd is Umar nu toe aan een vervolgstap en dat is het oprichten van een Stichting. In die hoedanigheid kan hij op een professionele manier invulling geven aan zijn goede doelen.

Hoogstwaarschijnlijk gaat de naam van de stichting "Kissidougou" heten, wat zoiets betekent als "veilige haven". Dit is tevens de naam van de plek in Guinee, waar veel vluchtelingen uit Siera Leone zijn neergestreken om het geweld in eigen land te ontvluchten.

Voor het oprichten van een stichting bij de notaris is echter geld nodig en o.a. daarvoor is Umar nu een inzamelingsactie begonnen. Zijn voormalige buurman en voorzitter van Stichting Art blanche (een kunstnaarscollectief uit Apeldoorn), Carlo de Vries, heeft toegezegd dat de zakelijke rekening van deze stichting gebruikt mag worden om donaties op te storten. Zo kan een en ander op een veilige en professionele manier plaatsvinden. Elke donatie, groot of klein, is meer dan welkom.

Voor meer informatie over stichting "Kissidougou" en de wijze waarop gedoneerd kan worden,kan men contact opnemen met Stichting Art Blanche via het mailadres: artblanche@hotmail.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden