<p>Net als Mari&euml;lle beleven ook haar kinderen Puks en Silvijn veel plezier aan het ruilen van plantenstekjes. </p>

Net als Mariëlle beleven ook haar kinderen Puks en Silvijn veel plezier aan het ruilen van plantenstekjes.

(Foto: )

Stekjes vinden gretig aftrek in Orden

Apeldoorn - “Of ik altijd groene vingers heb gehad?” lacht Mariëlle Platje (35) uit de Apeldoornse wijk Orden. “In tegendeel! Ik hou helemaal niet van zand aan mijn handen, laat staan onder mijn nagels.” Toch heeft ze zich daar met succes overheen weten te zetten, nu steeds meer floraliefhebbers de weg te vinden naar haar Plantjesbieb aan de Rembrandtlaan 19. “Ik denk dat er binnenkort een kast moet bijkomen.”

Door Bert Nijenhuis

Zoals veel goede initiatieven ontstond de Plantjesbieb van Mariëlle min of meer bij toeval. “Aangestoken door een vriend ben ik plantjes gaan stekken. Dat bleek hartstikke leuk te zijn en het ging me nog goed af ook. Als verjaardagscadeau voor een tante ben ik verschillende planten gaan stekken. Daarvan hield ik zoveel stekjes over dat ben gaan zoeken naar een goede bestemming.”

Bibliotheek

Dat werd een ‘groene’ bibliotheek, waar liefhebbers stekjes kunnen ruilen. “Dat heb ik niet zelf bedacht hoor. Verspreid door het land zijn allerlei stekjes- en plantenbibliotheken te vinden.” Voor haar eigen variant gebruikte ze een oud badkamerkastje. “Die heb ik gelakt, zodat hij bestand is tegen regen en ander slecht weer. Er zitten een paar luchtgaatjes in, maar om de plantjes goed te laten gedijen is het binnenin vooral lekker warm.”

Online aankondigingen op de lokale sites van de Weggeefhoek en het Plantenasiel wierpen vruchten af. “Er komen zeker vijf of zes mensen per dag. Mijn kinderen Puks en Silvijn vinden het ook geweldig en ruilen volop meer. Soms maak ik een praatje met iemand en dan wisselen we bijvoorbeeld tips uit. Ik leer er zeker van, al moet je me nog steeds niet vragen naar de Latijnse naam van een plant.” Mariëlle hoopt dat de regels van de Plantjesbieb inmiddels duidelijk zijn bij alle gebruikers. “Op een dag was de kast nagenoeg leeggehaald. Ik ga er maar van uit dat het een misverstand was, maar dat is uiteraard niet de bedoeling. Er kunnen stekjes worden geruild of gedoneerd. Overigens was de kast snel weer gevuld na een oproepje in de plantencommunity en een ophaalrondje door Apeldoorn.”

De pannenkoekenplant en de graslelie zijn twee goed vertegenwoordigde soorten in Plantjesbieb. “Die zijn eenvoudig te stekken. Af en toe duiken er exotische planten op. Daar moet je dan wel snel bij zijn, want die zijn ook het snelst weer weg. Ik heb nu een aantal leuke nieuwe planten in de kamer dankzij de bieb, zoals de stippenbegonia en de erwtenplant.” Op haar facebookpagina - Plantjesbieb Apeldoorn Orden – plaatst Mariëlle geregeld foto’s van het laatste aanbod. “Binnenplanten zijn op dit moment natuurlijk het meest geschikt. Voor de winterperiode moet ik sowieso op zoek naar een oplossing, want ik kan de plantjes niet laten bevriezen. Ik denk erover de bieb naar de gang te verplaatsen en gebruikers te laten aanbellen.” Met de plantenkennis van Mariëlle zit het ondertussen wel goed, maar worden de vingers ook al wat groener? “Het begint te komen, haha!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden