Historisch Café in het teken van de Maand van de Geschiedenis

Apeldoorn -  Het Historisch Café van 2 oktober staat in het teken van de Maand van de Geschiedenis en het bijbehorende landelijke thema ‘Oost/West’. In een korte lezing vertelt Frederik Erens over dekolonisatie van Nederlands-Indië. Aansluitend gaat Huub Ummels in op de opvang van de Nederlands-Indische en Molukse repatrianten in Apeldoorn. In verband met de landelijke coronaprotocollen en de richtlijnen van het RIVM heeft het Historisch Café plaats in de museumzaal van CODA, waarbij het aantal plaatsen beperkt is. Aanmelden doet u via de website van CODA.
 

De maand oktober staat geheel volgens traditie in het teken van De Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement in Nederland. Het doel is om geschiedenis middels verschillende uiteenlopende activiteiten voor het voetlicht te brengen, met als achterliggende gedachte “Ontdek gisteren; begrijp vandaag.” Eén van die activiteiten is het Historisch Café in CODA, waarin naast twee lezingen ook een performance op de agenda staat.

In het kader van het Erfgoedfestival Gelderland heeft Ischa den Blanken een mini-residentie gehad bij CODA. In een inspiratiebijeenkomst met Adrienne Zuiderweg van de Stichting Indisch Erfgoed heeft hij zich in CODA Archief verdiept in de Nederland-Indische geschiedenis van Apeldoorn. Daarna heeft hij een tekst geschreven die hij, als spoken word-artiest, tijdens het Historisch Café zal vertolken.

In de eerste lezing van deze avond vertelt Frederik Erens (historicus) over de dekolonisatie van Nederlands-Indië. Aansluitend gaat Huub Ummels (oud-beleidsambtenaar cultureel erfgoed Gemeente Apeldoorn) in op de opvang van de Nederlands-Indische en Molukse repatrianten in Apeldoorn. Frans de Heus (directeur obs De Bongerd, lid werkgroep Gedenken/Herdenken St. Bevrijding ‘45) is na de pauze de derde en laatste spreker; hij vertelt over de film die twee leerlingen met Wolfgang Kotek gemaakt hebben. Kotek is arts en is als jonge joodse jongen met zijn moeder uit Duitsland gevlucht en vervolgens in Apeldoorn terechtgekomen. Hier heeft hij bij meer dan 10 adressen ondergedoken gezeten. Om zijn verhaal vast te leggen zijn ze voor deze film teruggegaan naar al deze adressen.

Voor de pauze het alom bekende nieuwsblok waarin aanwezigen een minuut de tijd krijgen om een activiteit bij het publiek onder de aandacht te brengen. Natuurlijk ontbreekt ook de column van CODA directeur Carin Reinders niet.

Het Historisch Café is een initiatief van Erfgoedplatform Apeldoorn en wordt vrijdag 2 oktober van 17.30 tot 19.30 uur gehouden in CODA Museum, Vosselmanstraat 299 in Apeldoorn. De toegang is zoals altijd gratis; wel dient u zich in verband met de coronamaatregelen van tevoren aan te melden via www.coda-apeldoorn.nl/historischcafe.

Het Historisch Café in november staat gepland op 6 november.

Vrijdag 2 oktober, 17.30- 19.30 uur | CODA Museum, Vosselmanstraat 299 - Apeldoorn | gratis toegang | van tevoren aanmelden verplicht

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden