Bestemming gezocht voor watermolen


De geschiedenis van de Wenumse Watermolen – het oudste monument in de gemeente Apeldoorn – gaat terug tot 1313.
De geschiedenis van de Wenumse Watermolen – het oudste monument in de gemeente Apeldoorn – gaat terug tot 1313. (Foto: )

Bestemming gezocht voor watermolen

WENUM WIESEL – De dorpsraad Wenum Wiesel vreest voor de toekomst van de Wenumse Watermolen. Het monument maakt deel uit van de gebouwen en gronden ten oosten van de Oude Zwolseweg, die het Apeldoorns college wil verkopen. Dinsdag 22 september belegt de dorpsraad een brainstormsessie, waar buurtbewoners en andere belangstellenden ideeën en voorstellen kunnen aandragen. Doel: de watermolen behouden voor de gebruikers en de gemeenschap.

Door Bert Nijenhuis

Dat het college de watermolen van de hand wil doen, komt voor de dorpsraad niet als een verrassing. “Daartoe is in 2013 al eens een poging gedaan”, weet woordvoerder Jenny Mijnheer. “Toen bleek verkoop niet haalbaar. De molen kampt met veel achterstallig onderhoud. Een kostenpost die de gemeente Apeldoorn waarschijnlijk liever kwijt dan rijk is. Voor Wenum Wiesel heeft die plek echter een belangrijke dorpshuisfunctie.”

De dorpsraad Wenum Wiesel heeft de gelegenheid gekregen een manier te vinden om de watermolen op rendabele gronden te laten exploiteren. “We willen bijvoorbeeld niet dat er een pretpark komt”, gruwelt Mijnheer. Een pannenkoekenrestaurant misschien? “Dat is een mogelijkheid. Al voorzie ik problemen als er ook een terras wordt aangelegd. De bijenvereniging is namelijk een van de gebruikers van de watermolen, net als de schietvereniging. De nieuwe bestemming moet recht doen aan de gebruikers en geen afbreuk doen aan de omgeving.”

Een investeerder die de watermolen van de gemeente koopt of huurt, er zelf gaat wonen en de gebruikers op hun huidige stekje laat zitten. Dat is wat Mijnheer betreft een ideaal scenario. “Maar misschien worden er tijdens de brainstormsessie veel betere ideeën aangedragen. Een geslaagd voorbeeld is de oude korenmolen in Vaassen. Die is omgetoverd tot een prachtige lunchroom.” Naast de brainstormsessie heeft de dorpsraad ook zijn hoop gevestigd op de gemeenteraad, die de verkoopplannen nog moet behandelen. “Uiteraard hebben we de raad in een brief verzocht niet akkoord te gaan. De geschiedenis van de Wenumse Watermolen gaat terug tot 1313. Je kunt het oudste monument in de gemeente toch niet zomaar weg doen?”

Een monument dat bovendien altijd nog in bedrijf is, want zo af en toe wordt het maalwerk aangezet. “We hebben een molenaar, maar die is al in de tachtig en niet meer actief. Een collega - ook al zestigplus - neemt zijn taken af en toe waar. Voor de toekomst zijn we op zoek naar een kundige, nieuwe molenaar.” Mogelijk wordt 22 september al enigszins duidelijk hoe die toekomst eruit gaat zien. De brainstormsessie begint om 19.30 uur in de benedenzaal van de Wenumse Watermolen. In verband met de beperkte ruimte en de coronaregels dienen geïnteresseerden zich vooraf aan te melden via: info@wwnna.nl of (055) 3121235. Om dezelfde reden verzoekt de dorpsraad de bijeenkomst door maximaal één persoon per gezin/afvaardiging te laten bijwonen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden