Wereld Alzheimerdag in Apeldoorn

Apeldoorn - Op 21 september is het Wereld Alzheimerdag, ook in Apeldoorn. Alzheimer Nederland Afdeling Oost- Veluwe, Gigant en CODA werken samen om een programma in het teken van deze dag aan te bieden.

Zondag 20 september worden in dat kader twee activiteiten aangeboden
Met de documentaire ‘Wei’ en een bijzonder nagesprek met regisseur Ruud Lenssen en mogelijkheid om Onvergetelijk CODA zelf te ervaren.

Achtergronden Onvergetelijk CODA
Voor mensen met dementie en hun mantelzorgers:
CODA Museum maakt kunst ook toegankelijk voor mensen met dementie, die samen met hun mantelzorgers onze collectie willen ontdekken. Onze deskundige rondleiders zorgen voor een ontspannen sfeer waarbij er voldoende ruimte is om ervaringen en indrukken te delen. Iedereen krijgt de mogelijkheid om verhalen, ervaringen en ideeën (met elkaar) te delen. Dankzij de kleinschalige opzet is de rondleiding zowel voor mantelzorgers als voor mensen met dementie een ontspannen en gezellige ervaring.

Maandelijks is er een ander thema.
CODA is gestart met pilot ‘Onvergetelijk CODA – in huis’: activiteit voor mensen met dementie in woonzorgcentra
CODA vindt dat cultuur toegankelijk moet zijn voor iedereen, ook voor wie dit (nu) niet vanzelfsprekend is. Om die reden is met steun van Ieders Museum Onvergetelijk CODA – in huis ontwikkeld: een spel voor mensen met dementie die in een woonzorginstelling wonen. Deze activiteit is tot stand gekomen en uitgevoerd in samenwerking met het Socrateshuis (Klein Geluk), Villa Astra en Villa de Horsting (Stepping Stones) en met Erfgoed Gelderland. Meer informatie over dit programma: https://www.coda-apeldoorn.nl/nl/initiatieven/onvergetelijk-coda

Onvergetelijk CODA op zondag 20 september in het CODA Museum tussen 11.00 en 12.30 uur

Ervaar Onvergetelijk CODA zelf in CODA Museum en leer op Wereld Alzheimer Dag meer over de achtergronden en mogelijkheden tot deelname aan en samenwerking binnen dit project. Onvergetelijk CODA helpt om met elkaar in gesprek te komen en blijven, via kunst.
Aanmelden hiervoor kan door een mail te sturen naar aanmeldingen@coda-apeldoorn.nl onder vermelding van: Alzheimerdag in CODA, uw naam/namen, aantal aanmeldingen en telefoonnummer.

In Gigant wordt de film ‘Wei’ vertoond.
‘Wei’ is een aangrijpende documentaire, vastgelegd door regisseur Ruud Lenssen. Lenssen heeft het dementie- en mantelzorgtraject van zijn ouders vastgelegd.
Vader Jac heeft zijn eigen paradijsje gecreëerd: een hectare natuurgrond met paarden, kippen en moestuin. De wei is zijn levenswerk en Jac is vastberaden ervoor te blijven zorgen, juist nu bij hem dementie is geconstateerd. De natuur en zijn dieren geven Jac troost en houvast in een steeds verwarrender bestaan.
Moeder Ria ziet Jac’s achteruitgang met lede ogen aan.


De zorgen voor haar man worden groter, ze moet steeds meer van haar eigen leven opgeven. Haar gevoelens van liefde en zorgzaamheid slaan regelmatig om in frustratie en eenzaamheid. Desondanks wil ze Jac thuis verzorgen, zo lang het kan. Maar terwijl Jac probeert vast te houden aan zijn paradijs komt een onvermijdelijk afscheid dichterbij.
‘Wei’ is niet alleen een film over dementie en mantelzorg, maar tevens een liefdevol verhaal over de vergankelijkheid van het leven. Uit het bovenstaande blijkt dat de film veel emotie kan losmaken, in het bijzonder voor hen die bij het onderwerp dementie nauw zijn betrokken
Vanwege Wereld Alzheimer Dag is regisseur Ruud Lenssen bij beide voorstellingen tijdens het nagesprek aanwezig. 20 September, aanvang om 13.00 en 15.30 uur. Ticketprijs € 9,50; vrienden van Gigant € 7,- Reserveren bij Gigant, via on-line ticketverkoop of telefonisch via nr 055 521 6346.

Voor andere activiteiten rondom Wereld Alzheimer Dag of contact met Alzheimer Oost-Veluwe kunt u een kijkje nemen op de website van Alzheimer Nederland, afdeling Oost-Veluwe (https://www.alzheimer-nederland.nl/regios/oost-veluwe)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden